Actualitate

Sătenii din Chidea (comuna Vultureni) își repară singuri drumul. Primarul: Nu puteam asfalta înainte să băgăm apa. FOTO

Drumul din localitatea Chidea, județul Cluj, este reparat an de an de săteni, care sunt dezamăgiți de starea acestuia. Primarul comunei Vultureni susține că deși ar vrea să îl repare, nu există bugetul necesar pentru a face acest lucru.

 


Sătenii din Chidea se strâng la un loc și își repară singuri drumul, ani la rând, iar uneori chiar de două ori pe an, ne transmite un clujean cu rădăcini din satul respectiv.


 

Este vorba de un drum care străbate întreg satul, de care s-au apucat locuitorii din Chidea să îl repare cu lopețile.


Drumul este unul de țară, din pământ, acoperit de pietriș. Sătenii se întreabă când va fi asfaltat, nemulțumiți fiind de cum se prezintă de ani de zile.

„Locuiesc în Cluj-Napoca, părinții mei vin dintr-un sat micuț, numit Chidea, din comuna Vultureni. Vă trimit niște poze, cum ne reparăm noi drumul în secolul XXI, fiind un sat prin care nu se poate trece. Din partea Primăriei din Vultureni nu prea s-a primit mult ajutor în acest sens. Asta facem an de an, de mult timp. Este când și de două ori pe an. Ne adunăm, săteni, nepoții sătenilor, și ne facem noi drumul cum putem, și cât de bine putem, din ce avem”, declară Armus Botond, un clujean cu origini din Chidea, pentru Monitorul de Cluj.


Drumul nu putea fi asfaltat fiind că lipseau fondurile

Drumul de care se plâng sătenii din Chidea, nu a putut fi reparat din cauza lipsei banilor. Primarul comunei Vultureni spune că drumul e funcțional, iar ulterior când se vor primii fondurile necesare va fi reparat.

„Drumul e pietruit și într-o stare acceptabilă de funcționare. Nu am avut bani ca să îl asfaltăm, asta e o altă problemă, dar drumul e accesibil. Chiar avem probleme, am putea face niște lucruri și mai bune, dar vă spun că pe drumul nostru se poate merge în viteza a patra, a cincea”, a declarat Eugen Mureșan, primarul comunei Vultureni.


Eugen Mureșan îi înțelege și pe săteni, aceștia fiind „nerăbdărtori”, dar mai spune și că a făcut cât i-a stat în putință până în acest moment.

Eu înțeleg că oamenii sunt nerăbdători și ar vrea să fie mult mai bine lucrurile, dar atât putem face, cât putem. Pentru noi e o performanță că am putut să facem alimentare cu apă și chiar că drumurile sunt în stare acceptabilă de funcționare. Avem oameni care nu sunt mulțumiți de performanțele noastre, de ce am făcut, de ce nu am făcut. Acuma ei s-au întâlnit sâmbătă și au luat două roabe și au mai dat nisip de pe marginea drumului înspre centru și l-au făcut. Avem și lucruri bune de arătat, avem și care nu sunt chiar la locul lor, dar nu suntem o comună prost gospodărită.”


Alimentarea cu apă, prioritară asfaltării drumului

Chiar dacă încă nu există posibilitatea reparării drumului, a fost realizat un proiect în acest sens, care a fost admis la finanțare. În prezent, se așteaptă fondurile de reparații, dar primarul a considerat că este prioritară alimentarea cu apă în satul respectiv.

„Am un proiect care e admis la finanțare, dar deocamdată nu am primit bani pentru el, dar nu puteam să fac asfaltare până nu aveam alimentarea cu apă. Acum am terminat alimentarea cu apă și anul acesta sau în mandatul acesta 100% o să facem și asfaltare. Am făcut alimentare cu apă în două sate, printre care și Chidea, acum avem 183 de branșamente. La toate gospodăriile din Chidea. Dar vă dați seama că drumul se face vraiște când se face alimentare cu apă, acum suntem pe terminate. O să facem și asfaltare”, adaugă primarul.

Sistemul de alimentare cu apă  a fost proiectat și dimensionat astfel încât să asigure distribuirea apei potabile la toate cele 310 gospodării din satele Bădești și Chidea. Acesta include circa 4 km de conducte de aducțiune, 13 km de rețea de distribuție, 126 de branșamente în Bădești și 184 în satul Chidea, respectiv câte o stație de pompare și clorinare precum și un rezervor de înmagazinare a apei cu un volum de 87 mc.

Satul care dăinuie de peste 700 de ani

Satul Chidea a fost atestat în anul 1344 și este situat pe Valea Borșei. Conform cercetărilor arheologice, zona în care se află Chidea a fost printre primele teritorii ocupate de unguri. Înainte de invazia tătarilor, locuitorii satului se aflau în serviciul cetății de la Dăbâca.

După invazia tătarilor, cetatea și-a pierdut importanța de dinainte, iar iobagii și locuitorii cetății de odinioară s-au asimilat în iobăgimea în devenire sau în nobilime. Locuitorii din Chidea au devenit nobili, deși nu dețineau pământ mult. Astfel, Chidea a devenit o așezare tipică cu un singur teren, locuită de o nobilime mică al cărei stil de viață era foarte apropiat de cel al iobagilor.

CITEȘTE ȘI:

Locul din Cluj în care viața a împietrit - FOTO

 

Sătenii din Bădești și Chidea au apă potabilă, lucrările de racordare au fost recepționate

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter