Actualitate

Sfinții Mihail și Gavril sărbătoriți pe 8 noiembrie. Tradiții și superstiții

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie. În lumea creștină se spune că cei doi sfinți sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre rai.

Sfinții Mihail și Gavril sărbătoare pe 8 noiembrie. Ce este bine să faci Sfinții Mihail și Gavril sărbătoare pe 8 noiembrie. Ce este bine să faci

 

Sfinții Mihail și Gavril sunt printre cei mai cunoscuți în lumea creștină, fiind o sărbătoare mare peste care nu se trece în niciun an.


 

Arhanghelul Gavril, cel al cărui nume se traduce din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este considerat a fi mesagerul veștilor bune.  În tradiția creștină, Arhanghelul Mihail este considerat conducătorul oștilor îngerești și aducătorul veștilor bune.


Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril

În calendarul popular, Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți trei zile, 8, 9 și 10 noiembrie. În prima zi se numește capul Arhangelului, în a doua zi mijlocul Arhangelului, iar a treia zi coada Arhangelului.

De Sfinții Mihail și Gavril se aprind lumânări pentru cei în viață, dar și pentru cei trecuți la cele sfinte. În această zi de sărbătoare se face pomenire pentru toți morții din familie.


În această zi de sărbătoare nu se lucrează, iar cine nesocotește această regulă se va chinui groaznic înainte de moarte.

De Sfinții Mihail și Gavril, în Transilvania gospodinele încep să coacă „turta areților” (areții fiind berbecii despărțiți de oi). Acest preparat este realizat din grâu sau porumb și este aruncat între oi și în funcție de cum cade așa va fi rodul din primăvară. Dacă turta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine și vor făta ușor la iarnă, iar în cazul în care turta cade cu fața în jos va fi o iarnă grea și oile vor făta greu.  Acest obicei este strâns legat de faptul că Arhangelii Mihail și Gavril sunt considerați patroni ai oilor.


În sâmbăta dinaintea Sfinților Mihail și Gavril se fac praznice pentru sufletul morților. Pomenile oferite se numesc  „Moșii de Arhangeli”. Finii merg la nași cu colaci în această zi sfântă.

Cine sărbătorește Sfinții Mihail și Gavril

În românia există circa 1,3 milioane de credincioși care le poartă numele celor doi sfinți. De altfel, în toată țara sunt numeroase biserici și mănăstiri care poartă hramul Sfinților Arhangheli.


Românii și româncele cu numele de Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache sărbătoresc pe 8 noiembrie.

Zi importantă este și pentru cei care poartă numele de Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil

Ziua de 8 noiembrie mai este considerate și „Vara Arhangelilor”, iar între această dată și Crăciun ar mai trebui să fie între două și patru zile senine și călduroase, numite popular „Vara iernii”.

abonare newsletter