Actualitate

Lecții din sala de operație de la un doctor. Ce să faci dacă ți se aburesc ochelarii când porți mască?

Purtarea măștii de protecție devine deseori un chin pentru persoanele care poartă ochelari, care se plâng că nu mai pot să vadă, fiindcă li se aburesc lentilele. Cum pot evita aburirea ochelarilor?

Lecții din sala de operație de la un doctor. Ce să faci dacă ți se aburesc ochelarii când porți mască? Lecții din sala de operație de la un doctor. Ce să faci dacă ți se aburesc ochelarii când porți mască?

 

 


Masca de protecție a devenit obligatorie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, iar persoanele care poartă ochelari au de suferit în urma acestei decizii.

 


Multe persoane se plâng de faptul că ochelarii li se aburesc atunci când poartă mască. Aerul cald expirat se condensează când intră în contact cu lentilele ochelarilor care sunt reci. În acel moment, lentilele se aburesc, iar vederea devine încețoșată.

Așadar, dacă ești una dintre persoanele care se luptă cu această problemă, iată cum să scapi de ea. Daniel M. Heiferman, un doctor din SUA, le-a împărtășit pe Twitter urmăritorilor săi „secretul” pe care îl folosește pentru a evita aburirea ochelarilor în timpul purtării măștii.


Dacă vi se aburesc ochelarii sau aveți probleme cu masca de protecție care nicidecum nu rămâne pe nas, un plasture poate să vă rezolve problema. Doctorul spune că această metodă a învățat-o nevoit, la muncă, în sala de operații.

„Dacă ai mari probleme cu aburirea ochelarilor sau îți ții cu greu masca peste nas, un simplu pansament face minuni. Am învățat asta în sala de operații. Simte-te liber să distribui mai departe, ar putea salva vieți!”, a scris doctorul pe Twitter.


Plasturele este plasat pe partea de sus a măștii și pe nas, iar așa aerul cald nu va mai ajunge la lentile.

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică de la Cluj, a distribuit informația preluată de la medicul american și pe pagina sa de Facebook. Clujenii se arată impresionați de metodă în comentarii, spunând că și ei s-au confruntat de multe ori cu această problemă și într-un final au rezolvarea:


„Vai! Tare utilă e această informație. Îmi dădeam ochelarii jos pentru că mi se abureau și nu mai vedeam nimic prin ei. Și nici fără ei nu era ok pentru că am dioptrii mari. Pentru mine era foarte frustrant să ies cu masca de când a venit frigul. Mulțumesc tare mult!”, scrie un urmăritor.

Altcineva a venit cu un alt sfat, mai „românesc”:

„Mai este un truc simplu: pui 4 picături de detergent de vase pe fiecare lentilă (1 picătură pe fiecare față) și freci cu un șervețel până nu mai rămân urme. 24 de ore garantat fără aburiri.”

Alte metode pe care le poți folosi pentru a evita aburirea ochelarilor

În primul rând trebuie să verificați dacă masca e aranjată cum trebuie pe față fiindcă la persoanele care poartă ochelari poate să fie puțin mai dificil.

Asigurați-vă că a fost ajustată corect pentru că dacă e puțin prea mare, automat aerul cald o să treacă. Dacă folosiți o mască chirurgicală, ar trebui doar să o îndoiți mai bine în partea de sus pentru a sta mai lipită de față.

Dacă acest lucru nu funcționează, atunci spray-urile antiaburire ar trebui să fie mai eficiente. Ele se aplică pe lentile și se lasă pentru scurt timp, fiindcă se usucă rapid.

Săpunul lichid poate să fie un înlocuitor al acestor spray-uri, dar acesta trebuie să fie delicat. Se aplică direct pe lentile un strat subțire în forma unui x și se sterge cu o bucată de material din bumbac sau un material simplu dedicat curățării lentilelor. La final se clătește.

Un alt mod de a evita incidentele neplăcute pe care le-am menționat anterior este folosirea unei batiste de hârtie pentru partea de sus a măștii. Astfel, se aplică pe dedesubt batista de hârtie, pe care o puteți prinde chiar și cu o agrafă, și se dublează partea de sus a măștii. Aerul cald și umiditatea sunt absorbite de aceasta, iar problema aburirii dispare ca prin minune.

CITEȘTE ȘI:

Oamenii nu vor scăpa de masca nici după vaccinarea pentru COVID19

 

Când ar putea veni al TREILEA val al pandemiei de CORONAVIRUS în România?

 

abonare newsletter