Actualitate

Sporuri mai mici pentru cei din sănătate

<p>Angajaţii care lucrează la morgi, necropsii, servicii de medicină legală, spitale TBC, HIV-SIDA nu vor mai avea sporuri salariale de 100%, ci de 85%.</p> <p>Un proiect de lege referitor la sporurile salariale din sănătate prevede că vor primi spor de 10% din salariu şi preoţii din spitale, angajaţii din spălătorii şi călcătorii, dar şi cei care lucrează permanent la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.</p> <p>Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect de lege privind acordarea sporurilor salariale pentru cei care lucrează în sănătate. Potrivit acestui document, cele mai mari sporuri vor ajunge la 85% şi nu vor mai exista sporuri de 100% ca până acum. Liderii de sindicat din sănătate spun că toate sporurile care apar în proiectul de lege sunt mai mici decât cele care există acum. „Au fost reduse toate sporurile. De exemplu, cei care lucrează la HIV-SIDA, TBC şi anatomie patologică aveau 100%, dar a fost redus”, declară Maria Bizo, vicepreşedintele sindicatului SANITAS Cluj.</p>

Sporurile, chiar mai mici de 85%

Conform proiectului de lege, aceste sporuri ar putea fi însă chiar mai mici de 85% deoarece în text apare menţiunea „spor de până la 85% din salariul de bază” pentru personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică care participă efectiv în campaniile de prevenire şi combatere de epidemii deosebit de grave cum ar fi pesta, holera, poliomielita, variola, zoonozele, tetanosul sau leptospiroza.

Între 45 şi 85% spor pentru angajaţii de la morgă

În proiectul de lege se mai precizează că vor avea sporuri între 45 şi 85% cadrele medicale care lucrează la morgi, necropsii, serviciile de medicină legală. În aceeaşi categorie se află şi cei care lucrează în spitale şi sanatorii TBC, secţii HIV-SIDA.


70% pentru medicii care lucrează cu bolnavi psihic

Maria Bizo precizează că sporurile pe care le primesc cei care lucrează în secţiile de psihiatrie sunt de 75%, însă potrivit proiectului de lege vor scădea la 70%. La fel va fi şi pentru personalul din unităţile de primire a urgenţelor şi anestezie-terapie intensivă. „Consider că cei care lucrează în secţiile de psihiatrie, direct cu bolnavii, ar trebui să aibă sporuri de 100%”, adaugă Maria Bizo.

10% pentru preoţii din spitale

Acelaşi proiect de lege mai prevede sporuri de 10% pentru preoţii din spitale, personalul din spălătorii, călcătorii şi crematorii şi personalul sanitar care lucrează permanent la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.


Sporuri de 20% vor primi cadrele medicale care profesează în localităţi greu accesibile, adică localităţi cu drum principal nemodernizat, localităţi unde nu sunt posibilităţi de cazare, localităţi amplasate în zone de munte la peste 800 metri altitudine.

Liderii de sindicat clujeni spun că, cel mai probabil, aceste sporuri nu vor intra în vigoare în acest an, ci doar anul viitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter