Actualitate

Protestele la Cluj continuă! Sindicaliștii ies în stradă pentru a opri înghețarea salariilor

Protestele la Cluj împotriva înghețării salariilor vor continua în fiecare miercurui. Sindicaliștii nu se vor opri până nu elimină opțiunea Guvernului de a îngheța salariile.


 

Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei Publisind organizează, miercuri, un miting în faţa Ministerului Justiţiei şi alte acţiuni similare în faţa prefecturilor din Constanţa, Prahova şi Mureş, a anunţat organizaţia sindicală.


 

În urmă cu o săptămână, membrii federaţiei Publisind au pichetat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj, iar acţiunile vor continua în fiecare miercuri, până pe data de 24 februarie, conform calendarului.


Revendicările generale ale sindicaliştilor sunt: eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

Sindicaliștii cer tratament egal privind drepturile salariale

Federaţia Publisind include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS şi a declanşat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020 - data la care sindicatele afiliate au organizat mitinguri la prefecturi şi la sediul MAI - în reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care salariile angajaţilor din sistemul public sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020, fiind astfel suspendată aplicarea Legii 153/2017.


În aceste condiţii, sindicaliştii cer Guvernului să renunţe la aceste măsuri şi să aplice legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României.

„Publisind include în structura sa sindicate reprezentative din familia ocupaţională justiţie sau din instituţii subordonate Ministerului Justiţiei, totalizând 16.000 de membri de sindicat din penitenciare, grefa judiciară şi probaţiune. Revendicările principale ale personalului din aceste domenii sunt: tratament egal în materie de drepturi salariale între poliţişti şi poliţiştii de penitenciare (acordarea titlului de specialist de clasă în Poliţia Penitenciară); modificarea legii-cadru pentru eliminarea inechităţilor salariale din grefa judiciară şi probaţiune, precum şi o salarizare corectă a personalului”, se arată în comunicatul organizaţiei.


Federaţia Publisind avertizează că, în cazul nerezolvării solicitărilor, acţiunile de stradă vor continua pe termen nedeterminat.

Polițiștii din Cluj, la protest. Riscurile la care sunt expuși

Oamenii legii sunt nemulțumiți de proiectul Ordonanței de Urgență pe care prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat public că îl va promova și care vizează înghețarea drepturilor salariale pentru anul 2021. Astfel, din 31 decembrie au început să iasă în stradă pentru a-și proteja drepturile.


La protestul de la Cluj-Napoca s-au alăturat și polițiștii de la de la Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare Gherla. Au răsunat vuvuzelele, cu respectarea distanțării fizice, iar oamenii legii au afișat diverse mesaje („Salarizarea unitară, pentru voi e apă chioară!”/ „Nu bine a ieșit vaccinul și v-ați arătat veninul!”), scandând „Mincinoșii!”. Grefieri și reprezentanți ai celorlalte sindicate afiliate Federației PUBLISIND și-au anunțat și ei venirea, dar, cu toate acestea, la protest s-au prezentat mai puțin de 100 de protestatari, maximul permis de lege în condițiile actuale.

„Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva polițiștilor în condițiile în care de 8 luni suntem în prima linie și gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV-2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectați din rândul personalului MAI și 30 de decese”, se arată într-un mesaj al EUROPOL.

Oamenii legii au amenințat cu exces de zel și bunăvoință

Mai departe, oamenii legii s-au plâns de deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, „sutele de ore suplimentare” efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecție, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajați. Un alt motiv era lipsa oricăror compensații de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă.

Toate acestea, potrivit EUROPOL, au culminat cu înghețarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, generând mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului. De altfel, spun polițiștii, aceasta este doar „o primă reacție de moment”, care va fi precedată de alte forme pe care le vor anunța în prima săptămână a lunii ianuarie.

Printre amenințările polițiștilor se numără excesul de zel și bunăvoința excesivă – aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare a orelor suplimentare și chiar blocarea activității, prin intervențiile doar la cazurile de urgență, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL.

CITEȘTE ȘI:

130 de avocați din Baroul Cluj au protestat la Curtea de Apel. „Nu mai există drept la apărare. Avocatul este considerat complicele clientului”. FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter