Actualitate

Investiții în sănătate de peste 255 mil. €, la Cluj. Județul, printre cele mai importante centre medicale din Europa de Sud-Est

Trei proiecte ale Consiliului Județean, un spital și două centre de specialitate, ce urmează a fi edificate în următorii ani, vor pune Clujul pe harta europeană a Sănătății.

 

 


Este vorba despre Spitalul Pediatric Monobloc, Centrul Integrat De Transplant și Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie.

 


Spital Monobloc pentru Copii, în Borhanci

Spitalul Pediatric Monobloc ce va fi construit pe un teren primit de Consiliul Județean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) în cartierul Borhanci, va fi cel mai modern spital pediatric construit vreodată în România. Unitatea medicală va reuni toate secțiile actualului Spital de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, care în prezent își desfășoară activitatea în 14 clădiri din 9 locații diferite. Terenul are o suprafață de circa 17.000 mp. Acesta va cuprinde peste 600 de paturi pentru spitalizarea de zi și potrivit aproximărilor, va deservi 50.000 de copii pe an, din toată țara.

Locația este foarte accesibilă, la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționată foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului. În prezent, se află în desfășurare un concurs internațional de soluții pentru proiectarea spitalului, care se va încheia în luna iunie.


Începerea execuției este estimată pentru anul 2022, iar valoarea proiectului este de 120 milioane de euro, cu finanțare parțială din fonduri ale Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Consiliului Județean Cluj.

Centrul Integrat de Transplant, premieră pentru Europa de Sud-Est

Primul Centru Integrat de Transplant din România și Sud-Estul Europei va fi de asemenea construit la Cluj-Napoca, pe un teren aflat în paragină de pe strada Victor Babeș. În prezent, planul urbanistic zonal (PUZ) aferent centrului se află în consultare publică, până în 23 aprilie, urmând să fie avizat de comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca înainte să fie supus votului consilierilor locali.


Centrul va fi unul de excelență și va putea realiza cele mai importante patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. Începerea execuției este estimată tot pentru anul 2022, iar valoarea proiectului este de circa 90 de milioane de euro, cu finanțare parțială din fonduri ale Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Consiliului Județean Cluj.

Centru de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie, singurul din regiune

Va fi singurul Centru din Regiunea de Nord-Vest a României care tratează o astfel de patologie. Inițial, în februarie 2020, Ministerul Sănătății pregătise proiectul de investiție de 45 milioane euro pentru crearea Centrului Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie la Cluj, care prevedea că finanţarea investiţiei va fi realizată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite.


Între timp, noul pachet european de reziliență disponibil pentru România permite asigurarea finanțării din fonduri europene.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 18 luni, din momentul demarării investiției. Odată finalizat proiectul, clădirea care avea demisol, parter și 4 etaje va asigura tratamentul complex pentru peste 3.500 de pacienți pe an.

Centrul va avea, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, un laborator de imagistică și sala de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct farmaceutic. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

Valoarea proiectului este de 45 de milioane de euro, cu finanțare parțială din fonduri ale Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Consiliului Județean Cluj.

Spital Regional de Urgență, construit de guvern la Cluj

Acestor trei unități medicale li se adaugă Spitalul Regional de Urgență din Florești care va fi construit de Guvernul României în Florești, pe care Consiliul Județean ar fi dorit să îl edifice, pentru a accelera lucrurile care stagnează de circa 16 ani.

În luna noiembrie 2018, președintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicita preluarea de către forul județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.

Răspunsul Ministerului Sănătăţii a fost unul tranşant. Ministrul Sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea, le-a replicat reprezentanţilor CJ Cluj că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României şi l-a contrazis comisarul european Corina Creţu în privința posibilității de suplimentare a fondurilor pentru aceste unităţi regionale. Ideea a fost abandonată după ce Partidul Național Liberal a ajuns la guvernare, în toamna anului 2019.

CITEȘTE ȘI

Consiliul Județean Cluj a alocat peste 5 milioane de euro în ultimii 10 ani Spitalului de Boli Infecțioase

 

abonare newsletter