Actualitate

Dr. Jianu Butnariu, fost șef la Pediatrie III, a murit la 94 de ani. „Cine nu-l cunoaște, nu a întâlnit un medic adevărat”

Doliu în familia medicilor din Cluj-Napoca. Doctorul Jianu Butnariu, fost șef al Clinicii Pediatrie III și cetățean de onoare al Clujului, a murit la vârsta de 94 de ani.

 

 


Dr. Alexandru Jianu Butnariu s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani, după ce s-a dedicat zeci de ani școlii medicale clujene.

 


Tragedia a avut loc în data de 2 mai. Doctorul a fost condus pe ultimul drum miercuri, 5 mai.

Moartea medicului clujean aduce doliu în familia medicilor din municipiul Cluj-Napoca. Dr. Jianu Butnariu a avut un rol foarte important în dezvoltarea sistemului medical clujean. El a înființat și condus vreme de peste 20 de ani Clinica Pediatrie III din municipiul Cluj-Napoca.


Din anul 1991, dr. Alexandru Jianu Butnariu a tratat copii bolnavi la cabinetul medical care îi poartă numele.

Dr. Jianu Butnariu, numit cetățean de onoare al Clujului

În anul 1999, doctorul Alexandru Jianu Butnariu a fost numit „cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” pentru activitatea și devotamentul său în funcția de șef al Clinicii de Pediatrie III, dar și în calitate de profesor universitar. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” ne-a trimis, în memoria doctorului pediatru clujean, câteva cuvinte și informații despre munca pe care acesta a prestat-o de-a lungul vieții sale.


Datorită efortului depus de dr. Jianu Butnariu, Clinica Pediatrie III a fost creată, loc în care 17 serii de studenți au efectuat stagii și 20 de serii de medici pediatri au fost formați pentru a-i ajuta pe clujeni.

„Catedra şi Clinica Pediatrie III a fost înfiinţată în 1971 în două din pavilioanele fostei Clinici de Boli Infecțioase. În perioada 1971-1991 clinica a fost condusă de către Profesor Dr. Jianu Alexandru Butnariu. În această perioadă clinică a funcționat cu 90 de paturi, serviciu de terapie intensivă, laborator, radiologie şi electrocardiografie, care au servit asistenţa medicală pediatrică şi ca bază de învăţământ medical universitar şi postuniversitar.


În cadrul clinicii a luat ființă „Centrul de depistare și tratament al fenilcetonuriei” pentru 7 judeţe ale Transilvaniei. În clinică au efectuat stagiu 17 serii de studenţi de la Facultatea de Medicină Generala și au fost formate 20 de serii de medici specialiști pediatri. Pentru învățământul universitar şi postuniversitar au fost editate 9 cursuri și monografii. In 1971-1991 au fost efectuate o serie de cercetări epidemiologice asupra infecțiilor cu virus hepatitic B şi HIV, hipotiroidism, hiperlipoproteinemiilor şi profilaxia hipertensiunii arteriale, precum și studii asupra unor boli cronice și carențiale (rahitism, distrofie).

Pentru activitatea prestată in funcția de șef de clinică și catedră Profesorul Dr. Jianu Butnariu a fost distins cu titlul de «Cetăţean de Onoare” al municipiului Cluj-Napoca«, a transmis pentru monitorulcj.ro, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj.

Un om remarcabil și un profesor deosebit

Conf. Dr. Dorin Farcău, fost student al medicului Jianu Butnariu, a mărturisit pentru monitorulcj.ro că acesta nu doar că a fost un om remarcabil, ci și un didact deosebit și un enciclopedist.

Fostul șef și creatorul Clinicii Pediatrie III a fost dedicat trup și suflet muncii sale, pentru a salva copiii din Cluj, dar nu numai.

„A fost persoana care a înființat Clinica Pediatrie III și a dezvoltat un colectiv multidisciplinar în această unitate medicală de mare performanță. A fost un medic cu un simț clinic extraordinar care realmente a făcut foarte mult pentru copiii din oraș, județ și nu numai pentru că a fost o personalitate de referință în pediatrie.

Pot să spun că a fost un didact extraordinar și a învățat generațiile care l-au urmat, atât din punct de vedere al aspectelor profesionale, cât și a nuanțelor de caracter, necesare acestei profesii, medicale și pediatrice. Mi-a fost și coordonatorul tezei de doctorat. Nu am decât cuvinte de reverență la adresa dânsului pentru că realmente un om remarcabil, care a lăsat în urma lui enorm de multe realizări”, a declarat dr. Dorin Farcău pentru monitorulcj.ro.

„Cine nu îl cunoaște nu a întâlnit încă un adevărat medic”

Pe lângă faptul că doctorul Jianu Butnariu a format generații de medici pediatri în Cluj-Napoca, el și-a tratat pacienții și cu multă tandrețe. Munca lui a fost recunoscută și apreciată de mulți părinți clujeni care și-au dus cu încredere copiii bolnavi la el pentru tratament.

Despre Alexandru Jianu Butnariu mai mulți părinți au spus că era un „medic extraordinar de bun”, „un om deosebit”, iar celor care nu l-au cunoscut le-au spus că „nu au întâlnit încă un adevărat medic”. Doi părinți și-au povestit experiența cu medicul clujean, înainte ca acesta să se stingă din viață.

Un părinte a spus că doctorul a reușit să-l ajute pe copilul său în doar câteva zile. De fiecare dată când copilul său mergea la doctorul Butnariu, acesta îl aștepta cu bomboane și nuci:

„Acest medic l-a tratat pe fiul meu de la 3 anișori. Acum fiul meu are 18 ani. Este un medic extraordinar și fiecare tratament care mi l-a recomandat mi-a pus copilașul pe picioare în câteva zile (...) mi-aș dori să fie cât mai mulți medici de competența dansului în Cluj. Oricum îi doresc multă, multă sănătate și-i mulțumesc pentru toată răbdarea și devotamentul avut asupra sutelor de copilași veniți la dânsul. De fiecare dată oferea copilașilor veniți la consultație bomboane și nuci. O PERSOANĂ DEOSEBITĂ ȘI UN DOCTOR MINUNAT!”

O altă mamă a mărturisit că după ce l-a cunoscut pe doctorul Jianu Butnariu nu a mai fost stresată niciodată pentru că vreunul din copiii săi se îmbolnăveau: „Domnul dr. Butnariu mi-a tratat doi copii ani de zile. Cel mai grozav medic de un profesionalism desăvârșit. După ce l-am cunoscut n-am mai fost stresată niciodată că se îmbolnavesc copiii și ce-o să mă fac. Vorba copiilor mei: mergem la domnul doctor care vorbeste frumos și totul o să fie bine. Avem încredere în tot ce ne spune, îl iubim și îl respectăm.”

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU - Conferenţiar Dr Angela Butnariu, medic pediatru: „Avem obligaţia să îi lămurim pe părinţi ce înseamnă vaccinarea”

 

abonare newsletter