Actualitate

Planuri mari pentru europeni: Până în 2030, aproape 80% dintre cei aflați în UE ar trebui să aibă un loc de muncă

Liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene au semnat vineri Angajamentul social comun de la Porto, prin care au fost stabilite mai multe obiective pentru viitor, unul dintre acestea fiind ca până în 2030, 78% dintre europeni să aibă un loc de muncă.

 

 


Liderii Consiliului, Comisiei și Parlamentului Uniunii Europene, alături de partenerii sociali din Europa au semnat vineri, 7 mai, Angajamentul social comun de la Porto. Acesta are în vedere trei obiective principale pentru 2030, unul dintre acestea fiind ca cel puțin 78% dintre europeni să aibă un loc de muncă până în 2030, conform caleaeuropeana.ro.

 


Astfel, 78% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă până la termenul stabilit, iar cel puțin 60% dintre adulți ar trebui să participe anual la cursuri de formare. Totodată, numărul persoanelor în risc de sărăcie sau de excluziune socială ar trebui redus cu cel puțin 15 milioane, incluzând cel puțin 5 milioane de copii.

Summitul, dedicat drepturilor sociale în Europa

„Dorim să ne apropiem de ocuparea integrală a forței, să asigurăm oportunități egale pentru toți europenii într-o economie mai digitală și mai durabilă și ca toți europenii să aibă acces la competențele de care au nevoie. Summitul social de la Porto reprezintă angajamentul nostru comun de a construi o Europă socială care să facă față provocărilor actuale și care să funcționeze pentru toți”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Summitul de vineri marchează un moment crucial pentru drepturile sociale în Europa, partenerii sociali și societatea civilă invitând șefii de stat sau de guvern din UE să aprobe Planul de acțiune și obiectivele sale principale și să stabilească obiective naționale ambițioase care să poate contribui în mod adecvat la realizarea obiectivelor europene, conform sursei citate.

„Astăzi, am ajuns la concluzia că vom avea societăți mai prospere și mai echitabile numai dacă, pe lângă îndeplinirea obiectivelor climatice și digitale pe care ni le-am stabilit, punem în aplicare și Pilonul nostru social”, a declarat vineri prim-ministrul portughez, Antonio Costa.


CITEȘTE ȘI

Cum a fost sărbătorită, la Cluj, ziua Europei și a Independenței de Stat a României? Boc: „Suntem o mică Europă la noi acasă”

abonare newsletter