Actualitate

Planuri mari pentru cartierul Borhanci. Primăria face pași înainte pentru construirea de creșe și grădinițe. Locuitorii vor avea spital și liceu

Primarul Emil Boc a anunțat semnarea contractului privind realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul care prevede construirea unui hub educațional în Borhanci, a unui spital și a unei păduri-parc pentru locuitori.

 

 


Astfel, odată cu semnarea contractului pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a studiului de fezabilitate, se fac pași înainte pentru construirea unui hub educațional cu creșă, grădiniță, școală primară și liceu, dar și a unei unități medicale „de excelență”, a unei baze sportive și a unei păduri parc, toate urmând să fie amplasate în cartier.

 


Am semnat contractul pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a Studiului de Fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investiţii „Dezvoltare infrastructură educațională și de sănătate - centru de excelență pentru protonoterapie, infrastructură sportivă și amenajare pădure - parc în cartierul Borhanci. Prin conceptul de amenajare arhitecturală şi urbanistică se dorește realizarea unui proiect care prin calitatea funcțională să satisfacă nevoile și exigențele cetățenilor din zonă”, a declarat Emil Boc, marți.

Proiectul ar urma să cuprindă: 

- HUB educațional cu creșă, grădiniță, școală primară și liceu
- Centru de excelență pentru protonoterapie
- Bază sportivă cu bazin de înot
- Pădure-parc 


Hub-ul educațional va fi format din creșă, grădiniță, școală primară și liceu. Creșa și grădinița vor fi organizate cu un număr minim de 8 grupe pentru fiecare, pentru școală un număr minim de 27 săli de clasă, iar pentru liceu un număr minim de 12 săli de clasă. Centrul va dispune și de săli de educație fizică și teren de sport în exterior, conform edilului.

„Pădure-parc” pe 60 de hectare

Centrul de excelență pentru protonoterapie va fi construit pe o suprafață de aproximativ 3000 mp, iar pe o suprafață de 60 hectare, pădurea-parc va cuprinde plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare. 


„Baza sportivă și bazinul de înot vor urmări dezvoltarea și relansarea activităților de educație fizică și sport pentru beneficiari de toate vârstele. Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3X3. Bazinul de înot cu dimensiuni olimpice va fi unul acoperit, cu toate dotările și anexele necesare pentru inițiere, antrenament și competiții”, explică primarul.

Proiectul urmărește reducerea deplasărilor cu mașina de către locuitorii cartierului

Prin realizarea proiectului, Primăria își propune reducerea numărului de deplasări cu autoturismul personal şi implicit reducerea gazelor cu efect de seră, dar și creşterea utilizatorilor transportului public, a bicicliștilor și pietonilor. Vor fi astfel instalate stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, precum și crearea/modernizarea/extinderea sistemelor bike-sharing. 


Infrastructura stradală va dispune de locuri de odihnă și relaxare, soluții eficiente pentru iluminat stradal cu led (din surse alternative precum panouri fotovoltaice), sistem de irigații modern automatizat, cișmele pentru perioada caniculară, acces dedicat persoanelor cu handicap și obiecte contemporane de mobilier urban.

CITEȘTE ȘI:

Se mai face sensul giratoriu din Borhanci? Boc: „Nu așa rezolvăm problema circulației. Tot Borhanciul trebuie lărgit”

Ultimele Stiri
abonare newsletter