Actualitate

Ce înseamnă să fii homosexual în România? Povestea a doi tineri gay din Cluj

Homosexualitatea reprezintă atracția romantică, atracția sexuală sau activitatea sexuală între membri de același sex sau gen.

 

Ce înseamnă să fii homosexual în România? Grațian și Andrei *, doi tineri studenți din Cluj au povestit pentru monitorulcj.ro experiența de care au avut parte după ce au recunoscut public că sunt homosexuali. (numele lor au fost schimbate pentru a le proteja identitatea).


Ce înseamnă să fii homosexual în România? Un dar și un blestem

„Este un dar și un blestem în același timp, de ce spun asta este foarte simplu, poate fii considerat un dar deoarece simți că poți aduce o schimbare acestei țări, să arăți lumii că există și altceva în afară de monotonia plictisitoare din anii 90’ și blestem deoarece ajungi să fii criticat pentru simplu motiv că exiști și că respiri același aer cu ei, să nu mai zic că oamenii ajung să arate cu degetul după tine pe stradă și să strige vezi doamne «TU ESTI GAY-UL ALA». Să fii homosexual în Romania este o luptă atât cu tine însuți cât și cu restul”, a declarat Grațian pentru monitorulcj.ro

„A fi homosexual în România înseamnă să nu știi dacă ești vreodată în siguranță pe stradă. În funcție de locul în care ești și compania pe care o ai, sexualitatea ta există sau nu. Trebuie să fii atent ce și cui spui și nu ești niciodată sigur/ă dacă oamenii din jurul tău te vor accepta așa cum ești, chiar dacă pentru tine nu e ceva special”, a declarat Andrei.


Perioada liceului, un chin

Grațian și Andrei sunt persoane dinamice, care încarcă pe oricine cu energie pozitivă cu doar câteva cuvinte și care încearcă să îi facă pe toți din jur să zâmbească. Totuși de-a lungul celor 4 ani de liceu de când și-au dat seama că sunt diferiți față de ceilalți băieți din jurul lor, au întâmpinat destul de multe probleme.

„Îmi erau aruncate pe holuri priviri ale adolescenților, care probabil doar atunci aflau ce înseamnă LGBT. După terminarea liceului am aflat că sunt dat ca exemplu negativ de către alte profesoare prin liceu, de exemplu, un fost prieten mi-a zis că unul din colegii lui voia să se vopească, iar una din profesoare i-a tăiat vorba zicând Nu vrei să arăți ca gay-ul acela, dar asta este, nu poți schimba percepția oamenilor din România”, a declarat Grațian.


„Liceul a fost o perioadă de patru ani plină de depresie, anxietate și confuzie. Am rămas cu puțini prieteni după liceu și nu cred că am fost vreodată liniștit în perioada respectiva. Ajungeam acasă după ore și mă întrebam ce este greșit cu mine”, a spus Andrei.

Clujul, un oraș safe pentru ei

Chiar dacă au avut întâmplări neplăcute la  liceul, odată ce au intrat la facultate în Cluj, au realizat că există și soare după furtună.
Grațian a intrat la facultatea de medicină veterinară, iar Andrei la teatru și film.


Pentru Grațian primul său an la facultate a fost mai dificil deoarece o parte din cadrele didactice îi aruncau priviri lungi când intra în sala de curs, dar pe parcursul anului, aceste lucruri au ajuns să se stopeze.

„Clujul e unul dintre orașele safe din România, facultatea a fost un spațiu mult mai prosper și deschis și calitatea vieții mele a crescut. Am senzația că oamenii din Cluj sunt mai buni decât în alte zone ale țării”, a declarat Andrei.


Sfat pentru cei care au altă orientare

Grațian și Andrei și-au schimbat perspectiva asupra propriei persoane și asupra ce înseamnă să faci parte din comunitatea LGBT.

„Dacă ar fi să ii dau un sfat celor care doresc să își facă coming out-ul, dar nu au curaj, ar fi  să nu le pese de părerea celor din jur și să nu pună la suflet cuvintele oamenilor din jur, pană la urmă nu ei o să ii asigure viitorul. Răutăți o să apară fie că vrei, fie că nu vrei, chiar de la persoanele la care nu te-ai aștepta niciodată. Să se iubească pe ei înșiși și să înțeleagă că și LGBT-ul face parte din normalitate”, a concluzionat Grațian.

„Nu trebuie să îți faci coming out-ul dacă nu vrei. Încearcă să vorbești cu un prieten apropiat prima oară, cineva care e familie într-un fel și încearcă să te gândești cum ar reacționa părinții tăi. Nu este nevoie să pui un nume pe ceva dacă nu ești sigur încă. Și nu în ultimul rând, dacă o faci, fă-o ca și cum ai lua jos un plasture, repede și fără să te gândești”, a declarat Andrei.

CITEȘTE ȘI

FOTO. Festivalul Cluj Pride se întoarce. Duminică are loc marșul

abonare newsletter