Actualitate

ANPC a retras mai multe tone de OȚET FALSIFICAT de pe rafturile marilor lanțuri de magazine

Peste 11 tone de oțet au fost retrase de la vânzare din marile lanțuri de magazine din țară, în urma unor controale de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

 

 


Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru comercializarea de către marile lanţuri de magazine retail a unor loturi de oţet neconforme, aceștia confiscând 11.500 litri de oţet neconform.

Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în mai multe magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca scop verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oțetului existent pe piață. În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.


„În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie prima preponderenta diferita de cea declarata in denumirea produsului.
Ca atare, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existenta la comercializare a loturilor din sortimentele de otet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme și au înregistrat următoarele rezultate:

- a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet
- au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei
- s-a dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori
- s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.
 
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs”, au transmis reprezentanții Autoritătii Naționale pentru Protecția Consumatorilor.


 

CITEȘTE ȘI


Vacanțe la munte mai scumpe cu 15% în perioada iernii: „Suntem într-un context pandemic care nu ne permite foarte multe variante”

Ultimele Stiri
abonare newsletter