Actualitate
Peste 2,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina, de la începutul războiului
Peste 2,5 milioane de persoane din Ucraina au fugit în ţările vecine de la începutul invaziei ruse care a început în urmă cu 16 zile.
Peste 2,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina, de la începutul războiului/SURSA FOTO: stiri.md
Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, dintre care 116.000 sunt cetăţeni ai unor terţe ţări, de la lansarea invaziei ruse la 24 februarie, au anunţat vineri Naţiunile Unite.
„Numărul refugiaţilor veniţi din Ucraina - în mod tragic - a ajuns acum la 2,5 milioane. Estimăm de asemenea că aproximativ două milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei”, a declarat şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-o postare pe Twitter.
„Milioane de persoane sunt forţate să-şi abandoneze locuinţele”, a adăugat el.
Din cele peste 2,5 milioane de persoane care au fugit din Ucraina, 116.000 erau cetăţeni ai unor terţe ţări, a declarat separat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Polonia a primit cel mai mare număr de refugiaţi de la începutul invaziei ruse. Din 24 februarie, peste 1,5 milioane de refugiaţi au intrat în ţară, potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi. Numai în ziua de joi s-au înregistrat 87.000 de sosiri.
În România, conform unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, de la declanşarea acestei crize, până la data de 10.03.2022, ora 24:00, au intrat în România 364.518 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 282.497 cetăţeni ucraineni.
La 9 martie, ONU estima că patru milioane de persoane ar putea încerca să părăsească Ucraina pentru a scăpa de război în primele şase luni ale ofensivei.
De asemenea, ONU estimează că războiul ar putea strămuta până la 6,7 milioane de persoane în interiorul Ucrainei, dintre care 4,3 milioane vor avea nevoie de asistenţă umanitară vitală.
Înainte de ofensiva rusă, autorităţile ucrainene au înregistrat 1,46 milioane de persoane strămutate în interior, dintre care 854.000 locuiau în zone controlate de guvern, potrivit ONU.
CITEȘTE ȘI: