Actualitate
Ce câștigă Putin dacă declară oficial război Ucrainei? Profesor UBB: „Justificare pentru alt tip de arme, chiar bombe nucleare”
Un profesor de relații internaționale de la UBB explică ce s-ar putea întâmpla dacă Moscova ar declara oficial război Ucrainei. Vladimir Putin ar putea justifica folosirea de arme nucleare, dar nu numai.
Ce câștigă Putin dacă declară oficial război Ucrainei? Profesor UBB: „Justificare pentru alt tip de arme, chiar bombe nucleare”/ Sursă foto: depositphotos.com
Valentin Naumescu, un profesor de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a vorbit într-o postare de pe rețelele de socializare despre efectele care ar urma dacă Putin ar declara oficial război Ucrainei.
Profesorul clujean nu exclude ca acest lucru să se întâmple în curând:
„RUSIA VA DECLARA RĂZBOI UCRAINEI? Ceea ce a părut o glumă ieri, caricaturizată copios în rețelele sociale, ar putea să se transforme în realitate. Nu exclud varianta ca în perioada imediat următoare Moscova să declare oficial război Ucrainei, inventând desigur motive legate de «atacuri asupra unor localități din Rusia» și așa-zise «provocări militare ale Kievului». Războiul ar avea semnificația simbolică și discursivă a «legitimării» de către Kremlin a utilizării oricărui tip de armament pentru «înfrângerea Ucrainei agresoare».
Povestea cu «operațiunea militară specială» pentru eliberarea etnicilor ruși din Donbas nu mai ține atunci când te pregătești pentru RĂZBOIUL TOTAL. Nu mai ține nici măcar în Rusia, pentru publicul intern manipulat și dezinformat”, a spus Naumescu.
Justificare pentru folosirea de arme nucleare tactice
Valentin Naumescu a explicat că, dacă Moscova ar declara oficial război ucrainenilor, Putin ar putea folosi acest lucru pentru a justifica utilizarea unui alt tip de armament - chiar bombe nucleare:
„Cu ce ar schimba însă asta lucrurile, atâta vreme cât «operațiunea militară specială» a însemnat oricum invazia totală a Ucrainei și atacuri furibunde ale armatei ruse? O asemenea schimbare ar servi «justificării» folosirii de către Rusia a unui alt tip de armament (în special bombardiere) și, nu aș exclude chiar utilizarea armei nucleare tactice, adică bombe nucleare cu capacitate distructivă considerată "medie", folosite în zona frontului, pentru a schimba decisiv raportul de forțe în luptă”, a adăugat profesorul.
Profesorul a evidențiat și faptul că o astfel de armă nucleară în prezent ajunge la capacitatea a 1-3 bombe de la Hiroshima:
„Ca fapt divers, o armă nucleară tactică ar putea ajunge astăzi la capacitatea a 1-3 bombe de la Hiroshima. Despre cele strategice să nici nu mai vorbim... În 1945, bombardamentul atomic al SUA în Japonia a fost strategic (nu tactic), fiindcă viza distrugerea și demoralizarea adversarului la distanță, la el acasă, nu neapărat în zona frontului. În războiul din Ucraina, așa cum bine se comenta zilele trecute, «orice armă nucleară tactică este, de fapt, una strategică», fiindcă cele două categorii nu mai pot fi separate atât de clar iar forța exploziei, unul din criteriile obișnuite de diferențiere, este oricum atât de mare la armele nucleare din noua generație încât ne-ar putea afecta pe toți în această regiune a Europei, multă vreme de acum înainte”, a explicat Valentin Naumescu.
Posibilitatea de a încorpora noi recruți
Totodată, un război „oficial” între Rusia și Ucraina i-ar da posibilitatea lui Putin și de a mobiliza recruți, dar în concluzie profesorul descrie acest lucru ca fiind „o catastrofă pentru Europa”:
Putin trebuie oprit înainte ca răul pe care îl face să devină o catastrofă pentru Europa. (...) Completare. Sigur că un alt considerent pentru decizia Rusiei de a declara război Ucrainei ar fi posibilitatea de a încorpora recruți, printr-o mobilizare generală.
Sursă foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: