Actualitate
Sindicatele din Educație ies în stradă. Cer Guvernului creșterea salariilor și sporuri.
Sute de membri ai Sindicatelor din Educație vor protesta miercuri la Palatul Victoria pentru aplicarea legii salarizării.
Sindicatele din Educație ies în stradă. Cer Guvernului creșterea salariilor și sporuri. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Miercuri, 500 de membri ai Sindicatelor Spiru Haret, FSLI și Alma Mater vor protesta în fața Guvernului, între orele 11-13 pentru că executivul nu a pus în aplicare legea salarizării și nu a stabilit nici măcar un calendar de plată, scrie EduPedu.
Luni seară, coaliția de guvernare a decis „acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu legea salarizării unitare, cuvenită salariaților din sistemul public”, dar nu a precizat specific dacă este vorba și despre cadrele didactice și personalul din învățământul public.
Protestul „urmărește să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior”, se arată în comunicatul trimis de Federația Spiru Haret.
Federația nu propune un calendar propriu sau un procent de creștere a salariilor, ci doar subliniază: „reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.”
Sindicatul amintește și că „personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.
Multe unități de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. Mai mult, deși lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariații în cauză nu sunt remunerați suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. Având în vedere specificul sistemului de învățământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învățământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII”, se mai arată în scrisoare.
CITEȘTE ȘI: