Actualitate

Cluj, „oraș pentru copii”? Consilierii USR vor parcuri mobile pe străzi închise traficului

USR-Plus Cluj și-a prezentat raportul programului „Orașul pentru copii”, prin care au pregătit și depus mai multe proiecte de Hotărâre de Consiliu Local pentru a face din orașul de pe Someș, un oraș prietenos pentru familii și copii.

De la stânga la dreapta Alexandra Oană - Consilier Local USR Plus, Mihaela Nia - Coordonator proiect, Adriana Cristian - Consilier Local USR Plus, Yasin Ibraim - Președintele filialei USR-Plus Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro De la stânga la dreapta Alexandra Oană - Consilier Local USR Plus, Mihaela Nia - Coordonator proiect, Adriana Cristian - Consilier Local USR Plus, Yasin Ibraim - Președintele filialei USR-Plus Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro

 

Joi, 2 iunie, membrii USR-Plus au prezentat raportul Proiectelor de Hotărâre care sunt cuprinse în programul local de guvernare și care vizează transformarea orașului într-unul mai prietenos și care să fie recunoscut ca oraș pentru copii. 


 

Președintele USR Cluj-Napoca, Yasin Ibraim, a prezentat care este ultimul stadiu al proiectului prin care profesorii din municipiul Cluj-Napoca vor primi vouchere pentru pregătire digitală.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„În primul rând vreau să vă prezint ultima fază în care a ajuns proiectul pe care l-am depus în Consiliul Local privind voucherele în vederea îmbunătățirii competențelor digitale ale profesorilor. Statusul acestuia este că a fost aprobată hotărârea de către Consiliul Local, s-a publicat metodologia de implementare și normele aferente și urmărim de aproape care va fi mecanismul pe Primăria pe care îl va aborda deoarece am primit câteva semnale de alarmă din partea profesorilor din Cluj-Napoca privind modul în care a fost gestionată această situație”, a declarat Yasin Ibraim, președintele filialei USR-Plus Cluj-Napoca.

Care sunt cele trei mari proiecte din cadrul programului „Orașul pentru copii”?

Hub Borhanci, HUB educațional în zona Câmpului – Europa și Proiecte de cadastrare unități de învățământ


Unul dintre cele trei mari proiecte din cadrul programului Orașul pentru copii se află în sfera educației, iar printre acestea se află construirea unui complex educațional în zona Câmpului-Europa, proiect care a fost inclus în bugetul pentru 2022 al Primăriei Cluj-Napoca.

„O să dau câteva informații de context pentru a înțelege oportunitatea acestor inițiative pe care le avem. În 10 mai s-a încheiat perioada de înscriere a copiilor în clasele pregătitoare și o tendință pe care o putem observa în foarte multe școli din Cluj este creșterea numărului de copii care se înscriu în clasele pregătitoare. Astfel, școli care erau gândite pentru 3-4 clase pe nivel, au în acest moment 7 clase pregătitoare sau uneori chiar 12 și dacă această supraaglomerare a școlilor în trecut era o problemă a școlilor din centru, în ultimii ani vedem că în acest tipar se înscriu școli din cartier. Un exemplu este cel din decembrie al școlii Agârbiceanu unde în decurs de câțiva ani s-a ajuns de la 5 clase pregătitoare s-a ajuns la 12 clase și a fost nevoie ca aceste clase pregătitoare să fie mutate în timpul anului școlar în clădirea Colegiului Anghel Saligny.


Această evoluție nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Criza locurilor din creșe și grădinițe pe care o vedem de câțiva ani anunța foarte clar că va urma o presiune pe clasele pregătitoare și școlile generale. În momentul de față există nu mai puțin de 19 unități de învățământ în Cluj-Napoca unde elevii participă la cursuri după-masa, iar numărul de elevi per clasă a crescut și el.

Abordarea Primăriei vizavi de creșterea populației școlare e să extindă școlile existente, adăugând etaje suplimentare sau construind corpuri noi de clădire în spațiul deja existent. Având în vedere cât de presantă este situația, răspunsul

Primăriei are meritul de a oferi o rezolvare rapidă acestei probleme.”, a declarat Alexandra Oană, consilier local USR-Plus.

Potrivit consilierului local, cu fiecare clasă nouă adăugată se va amplifica traficul în jurul școlilor mamut, iar navetismul școlar va fi stimulat în loc să fie eliminat.

„După ce anul trecut am propus construirea unei școli noi în cartierul Bună Ziua, am depus un proiect pentru construirea unei școli generale noi în zona Câmpului – Europa (...) Mai adaug doar că, dacă o creșă nouă o construiești în 1,2 ani, pentru o școală nouă e nevoie de mai mult timp - deci, construirea unor școli noi în cartierele noi și tinere ale Clujului ar fi trebuit deja să înceapă”, a adăugat Alexandra Oană.

Parcuri mobile chiar în cartierele clujene

Mihaela Nia, coordonatorul proiectului, a venit cu o idee inedită în orașul din Inima Transilvaniei și anume parcurile mobile. Aceste parcuri poartă denumirea de HCL Pop-up Parks și sunt foarte populare în SUA.

„Conceptul de Pop-up Parks se referă la construcții din material ușor, flexibil, amenajate pe o stradă închisă traficului, în weekend. Nefiind evenimente de dimensiune mare nu e necesară blocarea bulevardelor mari și astfel problema blocării traficului este mult diminuată. Mobilierul ce poate fi amenajat în astfel de zone presupune utilizarea de materiale naturale, reciclabile, ușor de montat”, a declarat Mihaela Nia.

Acest concept de parc implică:

  • costuri minime de instalare și mentenanță;
  • organizare/sponsorizare de firme/organizații locale;
  • instalare fără a altera mediul din jur (demolări);
  • sunt la scară mică, flexibile, temporare, mobile, ieftine.

Mihaela Nia a declarat că printre primele locații pentru acest program pilot s-a gândit la câte o stradă din cartierele în care parcurile și locurile de joacă sunt foarte puține, de exemplu Dâmbul Rotund.

HCL pentru aderarea Clujului la programul global al UNICEF  „Localitate prietenă a copiilor” 

Consilierul local USR-Plus Adriana Cristian a declarat că UNICEF a venit către administrația clujeană pentru includerea municipiului în programul global UNICEF „Localitate prietenă a copiilor”, însă aceasta a fost refuzată.

„Proiectul UNICEF presupune ca municipalitatea Cluj-Napoca să realizeze un plan de investiții compus din proiecte pentru copii care va antrena entități de drept privat precum companii, ONG-uri, universități, mass-media, pentru a consolida un ecosistem de actori sociali care să se poată asigura că copii din Cluj-Napoca se vor bucura de toate beneficiile programului pentru o dezvoltare armonioasă în siguranță. De asemenea, ar fi încurajate proiecte de implicare a acestora în conducerea și dezvoltarea orașului”, a declarat Adriana Cristian.

„Potrivit consilierului local, Cluj-Napoca are deja demarate proiecte de anvergură cu un buget peste cei 300.000 de euro, cam cât ar trebui pentru un plan de investiții, ce pot fi cu ușurință integrate în inițiativa UNICEF asigurând integral sau aproape integral succesul participării în primii 3 ani.

Ne este greu să înțelegem de ce în aceste condiții administrația publică a refuzat aderarea la acest program UNICEF până acum. Aceasta asociere ce a fost refuzată de către administrația clujeană ar aduce o concatenare a acestor inițiative și o viziune dedicată unui oraș prietenos cu copiii”, a adăugat Adriana Cristian.

Care vor fi proiectele viitoare?

Drumuri sigure către școală - prioritizarea siguranței traseelor pietonale din jurul școlilor

Printre proiectele care vor fi pregătite la toamnă se numără și siguranța traseelor pietonale din jurul școlilor.

„Acest lucru se va realiza prin implementarea unor amenajări simple: stâlpișori, semne de circulație, limitare viteză, parcări în apropiere pentru drop-off. În prezent pregătim un proiect pilot, alegem o școală și identificăm zone și trotuare dificile, stabilim un plan împreună cu autoritățile locale ce și unde anume vom amenaja fizic. Apoi pe baza feedback-ului (reducerea traficului) obținut legat de creșterea siguranței în jurul școlilor, să ajustăm proiectul sau să-l multiplicam la nivel de cartiere”, a declarat Mihaela Nia.

Cadastrări necesare pentru PNRR, produse igienă menstruală în școli

Potrivit consilierului local Alexandra Oană, toate unitățile de învățământ din Cluj-Napoca trebuie cadastrate de urgență. O unitate de învățământ care nu este cadastrată nu pot accesa fonduri europene și nu pot aplica pentru granturi din PNRR pentru proiecte de reabilitare sau modernizare a infrastructurii.

„Vreau doar să amintesc că, după Transporturi, Educația este sectorul care beneficiază de cea mai mare finanțare prin PNRR, 3.6 miliarde de euro - colegii mei din Ministerul Proiectelor Europene care au lucrat la elaborarea Planului de Redresare și Reziliență au prioritizat investițiile în școli și infrastructură școlară. Vor urma apeluri pentru dotarea școlilor cu laboratoare smart sau pentru înverzirea imobilelor școlare, iar orice școală sau grădiniță necadastrată va fi, din start, neeligibilă pentru accesarea granturilor”, a declarat Alexandra Oană.

Maternitate nouă în Cluj-Napoca

Având în vedere numărul mare al nou născuților din Cluj-Napoca, Adriana Cristian, a venit cu propunerea construirii unei noi maternități în municipiu.

„Am cerut alături de colegul meu Mihai Iepure, consilier județean, să includă pe anul acesta pe bugetul local un studiu de  fezabilitate care să ne indică toate detaliile tehnice pentru construirea maternității, pentru a începe construcția cât mai repede. Acest studiu de fezabilitate a fost transformat în studiu de oportunitate și inclus în bugetul din acest an”, a declarat Adriana Cristian.

Președintele filialei USR Cluj-Napoca, Yasin Ibraim, a tras un semnal de alarmă la finalul conferinței de presă asupra întârzierilor pentru inaugurarea Centrului pentru Tineret de pe strada Iuliu Maniu. Potrivit lui Yasin Ibriam, acest centru trebuia să fie terminat în 4 iunie 2022, însă interiorul clădirii nu arată că acest lucru ar putea fi posibil în 2 zile.

Interiorul Centrului pentru Tineret din Cluj-Napoca/ Foto: Arhivă personală Yasin Ibraim

„Centrul pentru Tineret din Municipiul nostru este un proiect care a fost votat în anul 2017 în cadrul procesului de bugetare participativă. Deși acest proiect a obținut din start un loc eligibil obținerii finanțării aferente, de aproximativ 1 milion de lei, el se află în momentul de față departe de a fi finalizat și implementat. Primăria a întârziat 2 ani de zile cu inițierea demersurilor legale și datorită proastei administrări, multiple licitații au fost anulate din pricina lipsei de oferte depuse (…) Vreau să ridic un semnal de alarmă: suntem în anul 2022, iar un proiect minor inclus în strategia de dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 este departe de a fi finalizat. În aceeași situație sunt o mulțime de alte proiecte care întârzie zi de zi și care generează costuri suplimentare pentru clujeni”, a declarat Yasin Ibraim. 

 

CITEȘTE ȘI:

USR propune concurs de soluții pentru Piața Mihai Viteazu, din bugetul pe 2022. Cum rămâne cu Hotelul Cristian?

Hub-ul educațional din Bună Ziua prinde contur! Consilier: „Dezvoltarea infrastructurii nu poate rămâne o promisiune”

Creșă și pentru bebelușii sub 6 luni, la Cluj-Napoca. Proiectul, depus în consiliul local

Ultimele Stiri
abonare newsletter