Actualitate
Liniștea dinaintea furtunii? Canicula ar putea aduce fenomene meteo extreme în zonă
Valul de caniculă care se face resimțit zilele acestea la Cluj și peste tot în țară ar putea aduce furtuni puternice, cu intensificări ale vântului și cantități mari de precipitații, avertizează meteorologii.
Valul de caniculă care se face resimțit zilele acestea la Cluj și peste tot în țară ar putea aduce furtuni puternice, cu intensificări ale vântului și cantități mari de precipitații. Sursa foto: Depositphotos.com
Valul de caniculă din Europa care a ajuns zilele acestea și în România ar putea să nu vină singur. Domul de căldură ar putea lăsa în urmă furtuni puternice și fenomene meteorologice fără precedent.
Săptămâna aceasta se anunță a fi una „de foc”, cu temperaturi extreme în toată țara. Valul de căldură, care a făcut prăpăd în Europa, în special în Spania şi în Franţa, se face resimțit acum și în România.
Acest dom de căldură poate crea fenomene meteo extreme, avertizează meteorologii.
„E vorba de o dezvoltare foarte puternică a unui câmp de presiune înaltă/favorizează mişcarea aerului de sus în jos şi asta înseamnă că, practic, păstrează căldura în acea zonă şi tocmai aici intervine fenomenul acesta de amplificare a valului de căldură. Se produc instabilităţi foarte mari şi poţi să ai furtuni foarte puternice cu intensificări de vânt mări, chiar şi cu generare de tornade. E ceea ce am observat în Normandia, unde cerul era foarte senin. Practic a fost un vârtej”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, citată de Știrile PRO TV.
Fenomene extreme în vestul continentului
Astfel de fenomene neprevăzute au luat prin surprindere și populațiile din vestul continentului în ultima săptămână. În nord-vestul Franței, în Normandia, un bărbat care făcea kite-surf a murit din cauza unor rafale de vânt puternic, iscate din senin pe plajă. Viteza vântului a crescut de la 0 la 100 de kilometri în câteva secunde. Bărbatul a fost luat pe sus cu totul și azvârlit în vitrina unui restaurant de pe țărm. Alte 5 persoane au fost rănite de același vârtej .
Masa de aer cald se îndreaptă acum spre România și este preconizată să aibă o intensitate mai mare vreme de trei zile. După acest interval, tot din vest își va face simțită prezența un curent de aer rece, mai arată meteorologii. Când două mase de aer de temperaturi diferite se întâlnesc, avem parte de instabilitate atmosferică. Meteorologii români se așteaptă așadar la zile cu ploi şi posibil vijelii în zilele de după valul canicular.
Europa întreagă este năucită sub o cupolă sau un dom de căldură, în forma literei grecești Omega, care se mișcă de la vest la est. Vipia face zeci de victime zilnic.
Practic, aerul cald care ar trebui să se ridice este ținut la sol, de o masă de aer cu o uriașă persiune. Astfel, aerul extrem de fierbinte este, practic, blocat deasupra unei anumite zone iar curenții de convecție îl suflă înapoi la pământ, ca un ventilator. În Franța au fost deja 45 de grade la umbră, iar în Spania au izbucnit sute de incendii de pădure.
Cea mai puternică furtună din ultimii an, cauzată de caniculă
După arşiţă, vin mai mereu furtuni care pot fi devastatoare. Amintim că anul trecut, în 18 iulie, o furtună violentă a avariat 15 mașini, a desprins acoperișurile mai multor clădiri și a rupt zeci de copaci în municipiul Cluj-Napoca. Furtuna a venit după mai multe zile de caniculă, a explicat atunci meteorologul Narcis Maier, de la Serviciu Regional de Prognoze a Vremii Cluj. El a explicat că furtuna a fost neobișnuită, iar motivul principal a fost canicula:
„Am asistat la o furtună convectivă, adică atipică, putem spune, pentru că direcția de unde a venit este o direcție neobișnuită. Cam 10% din circulația atmosferică ce are loc în Cluj este din acea direcție. A venit din județul Mureș, pe o circulație Est-Vest și practic acea furtună care a pornit din județul Mureș nu spunea nimic până când s-a apropiat de Cluj. La Cluj ieri au fost 32 de grade, temperatură oficială. Pe betoane sau în piață pot să fie și 40 de grade.”
Incidente din cauza căldurii în țară
În vestul țării au fost deja câteva zile toride, iar incidentele nu au întârziat să apară. La Timișoara, unde luni s-au înregistrat 36 de grade la umbră, o bătrână a ajuns la spital după ce s-a prăbuşit pe stradă. Martorii au sunat imediat la 112.
În Dâmbovița, sirenele ambulanțelor au sunat toată ziua. Căldura sufocantă le-a creat probleme în special cardiacilor.
Potrivit medicilor în astfel de zile cei mai expuşi sunt vârstnicii şi copiii foarte mici.
A fost extrem de cald și la Oradea. Cei care au vrut să se răcorească au făcut o baie în Criș, chiar în centrul orașului.
Sursa foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: