Administrație

Un deceniu de bătăi de joc. De ce nu are Clujul drumuri ca afară?

Zeci de comunicate, declarații pompoase și promisiuni deșarte din partea Consiliului Județean Cluj, milioane de lei aruncați pe geam, rezultate zero.

sursă foto Facebook Consiliul Județean Cluj sursă foto Facebook Consiliul Județean Cluj

 

Au trecut ani buni de când se modernizează 40 de kilometri de drum județean între Viișoara și Mociu. Vorbim de DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu, care a făcut obiectul multor comunicate de presă și declarații sforăitoare din partea conducerii Consiliului Județean Cluj care promitea marea cu sarea. Între timp, firmele și-au luat banii, iar drumul încă mai are nevoie de lucrări la mai bine de un deceniu de la debutul lucrărilor. 


Consiliul Județean Cluj plătește peste 52.000 de euro pe Servicii de supervizare a lucrărilor din cadrul proiectului Continuarea și finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitarea drumului județean DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu parte a traseului Regional Transilvania de Nord

Ce caută forul județean: un supervisor a lucrărilor prin diriginți de șantier, consigliere în gestionarea contractului de lucrări și supravegherea execuției tehnice.


Prestatorul se oblige să presteze serviciile pe toată durata de proiectare și execuție a lucrărilor (15 luni), până la expirarea duratei de garanție a lucrărilor executate (60 de luni), respectiv până la semnarea procesului verbal de recepție finală a lucrărilor. 

Valoarea estimată a contractului este de 253.442 lei fără TVA fiind vorba de 39,700 kilometri.


„În conformitate cu prevederile proiectului tehnic și a expertizei tehnice, lucrările la obiectul de investiție cuprind servicii de proiectare (actualizare/completare proiect tehnic pentru continuarea lucrărilor la DJ 150, lucrări de drum (reabilitarea și modernizarea structurii rutiere existente, asigurarea scurgerii apelor, montarea de podețe tubulare, amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale, amenajarea de parcări și stații de autobus, montare parapeți etc), lucrări de poduri, lucrări de consolidare”, se arată în anunțul de achiziție.

11 ani de promisiuni. Poate mai mulți!

În anul 2011, a fost încheiat între județul Cluj și Asocierea SC Kiat Group Construct SR, SC Tehnic Asist SRL și SC Damar Consult SRL contractul pentru proiectarea și execuția lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene, printre ele numărându-se și DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare Frata – Mociu. 


Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în august 2018 în cadrul căruia s-a solicitat executantului începerea lucrărilor de execuție doar pentru categoriile de lucrări rămase neschimbate.

Proiectul tehnic întocmit de către Asociere, în anul 2017, a făcut obiectul unei expertizări solicitată de către Consiliul Județean din cauza situației existente din teren.


Începând cu aprilie 2019, s-a dispus reluarea lucrărilor pentru DJ 150. După reluarea lucrărilor de către firma SC Kiat Construct SRL, urmărirea lucrărilor s-a efectuat de către dirigintele de șantier.

„În urma repetatelor deplasări pe șantier, dirigintele a constatat că lucrările se execute într-un ritm lent, numărul redus al muncitorilor de pe șantier, insuficiența echipamentelor și a utilajelor de șantier, lucrările prevăzute a fi executate nu erau începute din lipsa personalului muncitor, motiv pentru care s-a dispus rezilierea contractului. Ulterior, Consiliul Județean a contractat realizarea unei expertize asupra proiectului care a stat la baza execuției lucrărilor, expertizarea tehnică a lucrărilor executate, precum și a lucrărilor rămase de executat conform proiectului tehnic licitat, dar și măsuri de conservare a lucrărilor executate”, se arată în caietul de sarcini.

În 2021, s-a demarat procedura pentru achiziția publică având ca obiect modernizarea și reabilitarea drumului Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu. Ca urmare a numărului mare de solicitări de clarificări din partea operatorilor economici referitor la valabilitatea expertizei tehnice și a proiectului tehnic, în luna iunie s-a decis anularea licitației.

În februarie 2022, a fost încheiat un contract între CJ Cluj și SC Consultanță pentru Infrastructuri Terestre Consit SA pentru actualizarea expertizei tehnice.

Fonduri europene

Consiliul Județean Cluj a semnat în octombrie 2018 contractul de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea traseului județean format din sectoare ale DJ 161A, DJ 150, DJ 161 H și DJ 151 C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord.

„Proiectul urmărea stoparea degradării infrastructurii și menținerea în exploatare a sistemului de tranaport, aducerea în parametrii de funcționare prin modernizarea drumului, înlăturarea sau prevenirea apariției restricțiilor de circulația, facilitarea accesului în regiune în condiții normale de confort, condiții bune de siguranță în circulația auto etc”, arată Consiliul Județean Cluj.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj (octombrie 2018)

Importanța acestor lucrări e dată de faptul că drumul județean DJ 150 tranzitează o zonă extrem de vastă a județului şi asigură o legătură directă între drumurile naţionale DN 16, pe direcţia Mociu, şi DN 15, pe direcţia Câmpia Turzii. De o mare complexitate, lucrările de reabilitare și modernizare presupun intervenţia pe toată lungimea sectorului vizat, începând de la fundaţia drumului şi încheind cu două straturi de asfalt, binder şi strat de uzură”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj (mai 2019)

Am emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumului județean 150 Viişoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu. Lucrările vor demara prin realizarea de casete în vederea lărgirii la 6 metri a căii de rulare existente, cu repoziționarea axului drumului şi la mai mult de 6 metri în curbe”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj (aprilie 2021)

Vestea bună pentru clujeni este că vom relua lucrările pe acest drum care tranzitează o zonă extrem de vastă a județului. În plus, o parte consistentă a finanțării necesare investiției va proven din fonduri europene, rezultând astfel o economie semnificativă pentru bugetul județului”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj (iulie 2022)

Veste bună pentru participanții la trafic și pentru locuitorii din zonă e că vom relua lucrările de modernizare pe acest important drum județean, care asigură o conectivitate foarte bună atât între comunele din estul județului, cât și cu cele din județul Mureș”.

CITEȘTE ȘI:

Comercianții de pe Aleea Stadionului vor fi relocați! Ce spune Alin Tișe despre noile chioșcuri din zona Cluj Arena. „Modernizăm zona"

Ce să înțelegem din acest mesaj? Alin Tișe: „Probabil, anul viitor, Untold se va desfășura după alte reguli și în alte condiții”

USR-iștii clujeni cer amendă maximă pentru Alin Tișe după ce acesta i-a făcut „autiști”

Ultimele Stiri
abonare newsletter