Administrație
Arunci gunoiul cu cartela. Clujul va avea aproape 300 de containere supraterane cu acces pe bază de cartelă, lângă blocuri
Clujul va avea aproape 300 de pubele inteligente supraterane în care accesul se va face pe bază de cartelă, dar se vor construi și două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, gratuit, la marginea orașului.
Clujenii vor arunca gunoiul la pubele cu cartela / Foto: ziarulmotilor.ro
Gheorghe Șurubaru, City Managerul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit într-o emisiune radio despre managementul deșeurilor în orașul de pe Someș și componentele acestuia:
„Noi, ca autoritate publică, trebuie să punem la dispoziție populației toată infrastructura necesară ca aceste deșeuri să poată să fie depozitate și apoi selectate în concordanță cu prevederile legii. Aici mă refer, în primul rând, la acele puncte gospodărești care sunt la blocuri și ridicarea deșeurilor, dacă ne referim la cele menajere, și de la case. Al doilea aspect este ca tot noi prin Poliția Locală, de exemplu, să urmărim ca toate aceste prevederi ale legii să fie respectate de către cetățeni. În al treilea rând sunt firmele de salubritate care trebuie să opereze pentru a ridica aceste deșeuri în conformitate cu prevederile pe care le au în contract și graficele zilnice pe care le transmitem către dânșii”, a explicat Șurubaru.
Clujenii vor arunca gunoiul cu cartela
În Cluj-Napoca se depun eforturi ca punctele gospodărești să devină cât mai moderne și digitalizate. Gheorghe Șurubaru a declarat că municipiul va avea aproape 300 de pubele inteligente la care accesul se va face doar pe bază de cartelă, de către clujenii arondați în zonele respective.
Aceste containere vor avea și cântar, iar accesul va fi controlat:
„Continuăm la nivelul municipiului, după cum probabil se vede în ultima vreme, să modernizăm punctele gospodărești, continuăm cu acele puncte gospodărești îngropate, automate, care până în acest moment sunt amplasate în oraș peste 200 de bucăți. Vom continua până la 300 de bucăți. Printr-un contract nou vom mai amplasa în oraș acele puncte gospodărești supraterane, dar de data aceasta le vom amplasa cu acces cu cartelă, acces controlat, astfel încât doar cei care sunt arondați vor putea depozita acolo.
Am instalat în oraș, special în stațiile CTP, acele pubele inteligente pe trei fracții și o veste care este foarte bună, zic eu, suntem în stadiu avansat de accesare de fonduri din PNRR, fonduri europene. La două apeluri am și depus proiectele. Vom instala în oraș 275 de sisteme de colectare inteligente, pubele dotate cu cartelă, cu cântar și tot ce este necesar ca să fie digitalizate”, a spus City Managerul Clujului.
Centre de depozitare a deșeurilor voluminoase
De asemenea, Șurubaru a precizat că la marginea orașului se vor contrui două centre, unul mai mic și altul mai mare, în care clujenii vor putea depozita deșeurile voluminoase, precum mobilier, electrocasnice stricate și chiar și gunoaie din construcții, în mod gratuit:
„Vom construi de-a dreptul, la marginea orașului, un centru de colectare mai mic cu aport voluntar. Adică aici populația va putea să-și ducă toate deșeurile voluminoase cu care nu mai au ce face și le vor putea depozita acolo în mod gratuit. Aici ne referim la mobilier, dar și alte tipuri de deșeuri voluminoase. Tot ceea ce nu se poate depozita la punctele gospodărești de lângă blocuri, inclusiv deșeurile din construcții, cauciucuri, lemn, electronice, etc.
Una dintre locații va fi lângă rampa de depozitare a RADP-ului, cea mică, iar cea mare (unde vom amplasa inclusiv concasoare, tocătoare, stații de sortare, etc) va fi tot în zona rampei, dar în partea de nord a rampei de deșeuri. Acestea sunt pe fonduri europene. Până în anul 2026 avem obligația ca toate să fie funcționale la cheie”, a spus Gheorghe Șurubaru.
CITEȘTE ȘI: