Administrație

Proiect de 2,5 milioane de euro pentru ecologizarea rampei municipale de deșeuri

Consilierii locali sunt convocați în cadrul unei ședințe extraordinare pentru adoptarea unui proiect cu impact ecologic major pentru Cluj. Valoarea proiectului este de peste 12 milioane de lei.

Primăria Cluj-Napoca Primăria Cluj-Napoca

 

 


Municipiul Cluj-Napoca încheie un acord de parteneriat cu compania norvegiană GS MiljoConsult Geir Saether pentru realizarea în parteneriat a proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” în cadrul programului RO Mediu, Apel de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”. 

Obiectivele apelului de proiecte presupun închiderea a minim 2 depozite temporare de deșeuri municipale în condițiile în care platforma pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere Cluj-Napoca a fost prevăzută în Ghidul de finanațare ca eligibilă. 


Valoarea maximă a proiectului este de 12.309.250 LEI, echivalentul a 2.487.672 EUR, iar sprijinul financiar nerambursabil acoperă în proporție de 100%  valoarea totală eligibilă a proiectului. 

Încheierea acordului de parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și partenerul norvegian GS MiljoConsult Geir Saether pentru realizarea proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” comportă un caracter de urgență, motivat de faptul că acesta trebuie să fie semnat și încheiat înainte de semnarea contractului de finanțare. 


În urmă cu o săptămână, în 12 Octombrie 2022, Primăria Cluj-Napoca a fost informată cu privire la selectarea propunerii de proiect a municipalității, în parteneriat cu compania norvegiană, pentru finanțare din fonduri nerambursabile. 

Partenerul norvegian GS MiljoConsult Geir Saether va fi responsabil de asigurarea expertizei și consultanței necesare implementării soluției prietenoase cu mediul pentru reducrea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca. De asemenea, acestuia îi revine și transferul de know-how și facilitarea de schimburi de experiență, precum și acordarea unui sprijin privind realizarea unui ghid de bune-practici pe tematica soluțiilor de reducere a contaminării cu substanțe periculoase. 


Municipiului Cluj-Napoca îi revine sarcina de a achiziționa materiale de promovare și informare, achiziția de echipamente specifice privind reducerea contaminării și asigurarea implementării soluției inovatoare. În plus, Primăria va trebui să realizeze vizite de lucru în Norvegia prin intermediul unei delegații facilitate de partenerul norvegian, precum și achiziția consultanței privind managementul proiectului. Rezultatele finale și realizarea obiectivelor propuse vor fi prezentate de municipalitate prin intermediul unei conferințe. 

„Este vorba de posibilitatea de a accesa fonduri norvegiene, până la 2 milioane de euro, astfel încât deșeurile din rampa temporară pe care o avem acolo astăzi, după ce se va deschide CMID-ul, să nu fie transferate acolo toate deșeurile, pentru că dacă s-ar transfera, imediat s-ar umple celula care este gata și am avea din nou o problemă a deșeurilor, ci de a găsi o soluție inovativă, modernă, în concordanță cu tehnologia existentă și avizată de autoritățile statului român astfel încât acea rampă să fie adusă practic la situația inițială prin alte proceduri și să se facă diminuarea la maxim a cantității care, eventual, ar mai trebui să fie dusă în centru.


Astăzi, pe autorizația de mediu, când este deschis CMID-ul oficial, cu toate valențele lui, noi nu mai putem să depunem nici un milimetru de gunoi la rampa temporară. Avem obligația ca într-un interval de doi ani, să transferăm tot ce este acolo în CMID. Dacă acest lucru s-ar face, având în vedere cantitățile mari de gunoaie, s-ar umple mult mai repede decât este estimat prima celulă din CMID care este creată pentru tot județul, nu doar pentru municipiu. Pentru a evita umplerea primei celule de la CMID, trebuie găsite soluții alternative astfel încât ceea ce există acolo să fie eliminat conform procedurilor legale de mediu și prin tehnologie avansată, într-un timp rezonabil, fără a afecta noul CMID. De aceea, acest proiect oferă o soluție de finanțare pentru a găsi o soluție inovativă, oricare va fi avizată de mediu, astfel încât să nu umplem nou celulă de la CMID cu vechile deșeuri din rampa temporară”, declara primarul Emil Boc, în ședința Consiliului local de la finalul lunii Mai, atunci când consilierii locali aprobau proiectul de hotărâre ce prevedea depunerea pentru finanțare din fonduri norvegiene a proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP) în cadrul Programului RO-Mediu Apel de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”. 

Ședința extraordinară de Consiliu local se va desfășura marți, de la ora 15:00.

CITEȘTE ȘI:

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

abonare newsletter