Administrație

Suplimentare de 2 milioane de lei pentru Podul Porțelanului, după ce podul peste Someșul Mic a fost redeschis circulației

Podul Porțelanului a fost redat circulației recent, după finalizarea lucrărilor de modernizare. Consiliul local aprobă însă de abia acum o suplimentare de 2 milioane de lei pentru acest proiect.

Podul Porțelanului urmează să fie redat circulației/captură foto Emil Boc Facebook.com Podul Porțelanului urmează să fie redat circulației/captură foto Emil Boc Facebook.com

 

 


La începutul lunii decembrie, lucrările de modernizare a Podului Porțelanului erau realizate în proporție de 90%, potrivit autorităților. 

Înainte de Crăciun, autoritățile anunțau deja deschiderea circulației pe nou pod. 


Investiția la Podul Porțelanului, cu o lungime de 62 m, a ajuns la peste 3 milioane de euro.

După ce a fost redat circulației, autoritățile alocă 2 milioane de lei pentru acest proiect.


Proiect privind alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru Podul Porțelanului, redat circulației în 23 decembrie 2022/captură foto primăriaclujnapoca.ro

Consilierii locali vor aproba, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru Podul de peste Someșul Mic situat pe strada Porțelanului. 

Proiectul de hotărâre prevede asigurarea finanțării de la bugetul local a cheltuielilor neeligibile care nu se finanțează prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).


Astfel, valoarea cheltuielilor neeligibile suportate de la bugetul local este de 2.064.436,27 lei cu TVA. 

CITEȘTE ȘI: 
Podul Porțelanului este 90% gata, dar mai e de lucru. Clujenii ar putea circula în 2023 pe un nou pod

Proiectul de modernizare a Podului Porțelanului a fost inclus pentru finanțare prin PNDL în martie 2018, cu o valoare de 6.399.579,28 lei.


Ulterior, finanțarea a fost prelungită până în 2022, cu o suplimentare de 7,6 milioane lei, ajungând la un total de 14.054.568,48 lei. 

Deoarece doar o parte din cheltuielile cuprinse în devizul general sunt eligibile pentru finanțare prin PNDL, Primăria trebuie să acopere cheltuielile neeligibile prin asigurarea finanțării din bugetul local. 

Primii pași pentru realizarea acestui proiect au fost realizați de autorități în 2015, când au fost contractate serviciile de proiectare și expertiză tehnică. 

Din cauza problemelor înregistrate în teren, prin identificarea unui zăcământ de sare, precum și a rezilierii contractului cu executantul SC Diferit, modernizarea Podului Porțelanului a intrat „în prelungiri”, până în 2022. Însă, valoarea inițială a investiției a tot crescut, astfel încât aceasta a ajuns să coste peste 3 milioane de euro. 

Proiect de hotărâre privind suplimentarea cu 2 milioane de lei a investiției de modernizare a Podului Porțelanului/ captură foto: primariaclujnapoca.ro

Valoarea finală a lucrărilor ajunge astfel la aproape 18 milioane de lei. 

Podul Porțelanului va avea o durată de viață de 100 de ani

Noul pod peste Someșul Mic are lungime de 62 m, iar circulația va fi asigurată pe două benzi cu lățimea carosabilului de 7 m.

De asemenea, trotuarele de 1,2 m lățime sunt amenajate pe ambele laturi, fiind asigurată și pistă pentru biciclete. 

Podul Porțelanului beneficiază de un sistem nou de iluminat public și arhitectural, iar durata de viață a lucrărilor realizate este de 100 de ani, potrivit asigurărilor oferite de autorități. 

În cadrul aceluiași proiect, a fost amenajează intersecția străzilor Nădășel - Alexandru Sahia pe malul stâng, iar pe malul drept se realizează racordarea cu str. Porțelanului. Proiectul podului presupune și reconfigurarea circulației în zonă.

CITEȘTE ȘI:

Podul Porțelanului este 90% gata, dar mai e de lucru. Clujenii ar putea circula în 2023 pe un nou pod

Cum arată acum Podul Porțelanului? Emil Boc: „Va fi gata până la finalul anului” GALERIE FOTO

Cât costă, de fapt, lucrările la Podul Porțelanului? Valoarea crește de o lună la alta

abonare newsletter