Administrație
Amenzi mai mari pentru aruncarea ilegală a gunoaielor. Tema prelucrării deșeurilor, o provocare pentru Cluj
Amenzile pentru aruncarea sau incendierea gunoaielor cresc semnificativ, iar primăriile sunt obligate să colecteze selectiv deșeurile. Pentru Cluj, prelucrarea gunoaielor rămâne o provocare.
Sancțiuni mai mari pentru aruncarea gunoaielor/FOTO: ecolectbihor.ro
Legea care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și aduce noi obligații pentru municipalități a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis.
Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei, și introduce noi contravenții în legislație. Legea păstrează prevederea potrivit căreia mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.
În plus, legea prevede că primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO. Cum se aruncă sacii de gunoaie direct în Someș în Florești
Mai mult, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.
Astfel, potrivit noii legislații, abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.
Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv întins în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.
Problema deșeurilor în Cluj
Începând cu Iulie 2019, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, selectarea colectivă a deșeurilor, pe patru fracții, a devenit literă de lege prin intermediul unui proiect de hotărâre.
Autoritățile au desfășurat un proiect amplu de montare a unor platforme subterane de deșeuri pe fracții în cartierele orașului.
Tot din 2019, clujenii pot urmări traseul mașinilor de gunoi.
Oricum, tema educației privind managementul deșeurilor înregistrează lacune considerabile în municipiul Cluj-Napoca.
În primăvara anului trecut, administrația locală căuta soluții inovatoare pentru ecologizarea rampei temporare de la Pata Rât, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, astfel încât să nu fie nevoie ca tonele de gunoaie care s-au strâns aici în ultimii ani să fie mutate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), odată cu deschiderea totală a centrului.
Temerea administrației locale este că, dacă munții de gunoaie ar fi mutați în celula de depozitare de la CMID, aceasta s-ar umple prea repede.
De altfel, Clujul a transferat anual cantități însemnate de gunoaie către stațiile de prelucrare din țară, precum cele din Aleșd, Deva, Hoghitz sau Câmpulung.
CITEȘTE ȘI: