Administrație
Cum va rezolva Clujul problema deșeurilor. Boc: „E o chestiune de ore sau de zile până când CMID-ul va fi preluat de noul operator”
Primăria derulează un proiect cu fonduri norvegiene pentru închiderea rampei temporare de deșeuri de la Pata Rât. Potrivit Primăriei, noul Centru de prelucrare a deșeurilor din Cluj (CMID) urmează să fie preluat de noul operator de salubrizare în cel mai scurt timp.
Cum rezolvă Clujul tema deșeurilor/Captură video: CMID Alin Tișe Facebook.com
La finalul lunii trecute, în Cluj-Napoca a fost lansat proiectul pentru ecologizarea rampei temporare de deșeuri de la Pata Rât, prin care gunoaiele vor fi tratate și diminuate înainte de a fi transferate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).
Edilul Emil Boc a fost întrebat despre situația deșeurilor de la rampa de deșeuri a municipalității și a unui plan elaborat pentru diminuarea cantităților de gunoaie acumulate.
„În 2022, potrivit raportului RADP, din cantitatea totală de 201.000 tone de deșeuri colectate de operatorii de salubritate din municipiu s-au transferat la CMID pentru eliminare doar 136.000. Ce s-a întâmplat cu cantitatea rămasă de deșeuri, de circa 65.000 de tone? S-a adăugat la stocul istoric de 196.000 de tone?”, a fost intervenția consilierului local USR Călin Groza.
„Dacă termenul stabilit de Agenția de Protecție a Mediului Cluj se va respecta, adică până la 31 decembrie 2024 pentru închiderea rampei?”, a adăugat consilierul USR.
Potrivit primarului, implicarea RADP în proiectul noului Centru de prelucrare a deșeurilor a „salvat” întregul județ, iar în cel mai scurt timp noul operator (Supercom) va prelua gestionarea proiectului.
CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să facă bani din gunoaie. Tișe: „Abia atunci voi putea spune că misiunea mea s-a încheiat”
„Acest proiect, tocmai, vine să ajute să eliminăm loco o cantitate de deșeuri fără să fie nevoie să o transportăm. O cantitate importantă de deșeuri nu mai trebuie transportată, ci se elimină prin formulele specifice tehnologiei avansate, potrivit prevederilor proiectului norvegian.
Voi cere RADP date cu privire la celelalte cantități de deșeuri. Când predă, definitiv, CMID-ul, și sper ca noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor să fie preluat odată pentru totdeauna de noul câștigător al licitației, de la nivelul ADI-Eco Metropolitan, să încheiem această rană istorică a deșeurilor la Cluj.
Să avem un raport exact al RADP în privința cantităților de deșeuri, cât mai este, cât se transportă, în cât timp se elimină, pentru că ei operează.
Acum este un raport între RADP-Consiliuj Județean Cluj și ADI-Eco Metropolitan. Ei coordonează, noi avem obligația să închidem rampa temporară de deșeuri.
Acest ajutor pe fonduri europene vine să ne ofere un sprijin și de mediu, și de bani, și de a proteja CMID-ul să nu se încarce, altfel prima celulă ar trebui închisă, dacă am am transfera toate deșeurile.
Ce-am face cu CMID-ul, l-am închide a doua zi?!
Ne ajută să eliminăm deșeurile prin alte formule, să nu se încarce prima celulă și să începem realizarea celei de-a doua celule a Centrului de Deșeuri, după cum este prevăzut în proiect.
Este o chestiune de ore sau de zile până când CMID-ul va fi preluat de noul... Aici Consiliul Județean trebuie să anunțe data.
Lucrările s-au încheiat la CMID-ul nou. Trebuie să le preia noul operator. Și atunci vom avea și noi o prezentare exactă cu privire la sitația deșeurilor, a cantităților care sunt eliminate”, a declarat Emil Boc în ședința de consiliu local de marți.
Primarul a arătat că pentru Cluj-Napoca rampa municipalității putea prelua cantitatea necesară de deșeuri, însă implicarea RADP și realizarea Centrului Integrat pentru Managementul Deșeurilor a rezolvat problema deșeurilor pentru întregul județ.
„Nu era nimeni care să ne ajute în țara asta. RADP și-a pus acolo la mezat tot ce avea și în materie de cunoștințe, ca să salveze tot județul.
Noi ne-am fi descurcat cu rampa noastră, aveam autorizație eram în regulă.
Dar prin implicarea regiei pentru a termina CMID-ul, a salvat tot județul”, a explicat Emil Boc.
Reprezentanții Consiliului Județean Cluj anunțau recent că unul din obiectivele instituției este de a valorifica deșeurile astfel încât sortarea și reciclarea acestora să devină o sursă de venit pentru județ.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: