Administrație

Urbaniștii și arhitecții clujeni, îndemnați să găsească alternative la beton. Boc: „E timpul să se reconecteze cu natura”

Arhitecții, proiectanții și urbaniștii clujeni sunt chemați să identifice soluții verzi, care să răspundă solicitărilor ecologice ale oamenilor.

în imagine: Platoul Sălii Sporturilor, după lucrările de reamenajare, iulie 2023/Foto: Emil Boc Facebook.com în imagine: Platoul Sălii Sporturilor, după lucrările de reamenajare, iulie 2023/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Joi, în ședința de Consiliu Local, primarul Emil Boc a anunțat că va propune arhitecților și proiectanților să vină cu idei de acoperișuri și pereți verzi pentru clădirile publice și private din oraș. 

 


Spre exemplu, Parkingul de pe Calea Moților va avea un acoperiș verde, de tip grădină urbană, cu acces public

Vineri, în cadrul unei intervenții radio locale, edilul Clujului a accentuat importanța dimensiunii verzi pe care s-a înscris orașul în contextul poluării și a schimbărilor climatice. 


CITEȘTE ȘI: 
Parkingul Primăriei va avea o terasă verde cu acces public, de tip grădină urbană. Boc, mesaj pentru arhitecți: „Veniți cu soluții verzi pentru clădirile din oraș”

Boc a arătat că urbaniștii și arhitecții din Cluj sunt chemați să răspundă unor solicitări noi, adică să ofere alternative verzi. 

„Cei mai buni arhitecți pe care îi are România și UE au câștigat concursurile de soluții de la Cluj și au venit cu propuneri modelate după ce au făcut alții în Uniunea Europeană. Aceștia au propus soluțiile pe care le avem în Cluj. Unde aș pune eu un punct și o virgulă, pot spune că și breasla asta a arhitecților și proiectanților trebuie să se reconecteze mai mult cu natura. Trebuie să-și schimbe și modul de gândire în ceea ce propun”, a declarat, vineri, edilul Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio.


Municipiul Cluj-Napoca s-a înscris pe dimensiunea verde, nepoluantă, cu intenția de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2030, în acord cu politica verde dezvoltată de Uniunea Europeană. 

„Schimbările climatice ne obligă pe toți să ne schimbăm”

Primarul a adresat un mesaj arhitecților și proiectanților clujeni, prin care a arătat că municipiul este deschis pentru susținerea politicilor verzi și nepoluante, context în care a solicitat arhitecților soluții verzi pentru clădirile din oraș.


„Să se gândească cum să poată pune un acoperiș verde, un perete verde, cum să aibă panouri solare, cum să ne reconectăm cu natura, etc. 

Trebuie să le propună privaților să vadă care sunt alternativele la beton, că sunt diverse materiale care se testează, cu un impact mai mare la dezvoltarea orașelor.

Vedem că aceste schimbări climatice ne obligă pe toți să ne schimbăm. Trebuie și arhitecții să-și schimbe dimensiunea verde. Să gândească verde prin orice văd în fața lor.

Vreau să adere la principiile urbanismului verde. Este o viziune care se regăsește în Uniunea Europeană. Lumea pleacă la nivelul următor, trebuie să plece și arhitecții noștri la nivelul următor. Oamenii vor altceva. Schimbările climatice sunt aici”, a explicat Emil Boc. 

În primăvara anului trecut, Cluj-Napoca, alături de Paris, Roma, Madrid, Bruxelles, Amsterdam, Copenhaga, Atena, Stockholm, Dublin, Barcelona, Munich, Lyon, Dortmund, Marseille a fost selectat în cadrul competiției „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Clujul s-a angajat astfel să ia măsuri concrete pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parkingul Primăriei va avea o terasă verde cu acces public, de tip grădină urbană. Boc, mesaj pentru arhitecți: „Veniți cu soluții verzi pentru clădirile din oraș”

Clujul începe tranziția spre energie verde. Panouri fotovoltaice, la mai multe școli și clădiri publice

Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

Ultimele Stiri
abonare newsletter