Administrație

Malurile Someșului, afectate de ploile abundente. Viceprimarul Dan Tarcea: „Un semnal de alarmă pentru noi toți!”

Ploile abundente din ultima perioadă au afectat puternic lucrările de amenajare a malurilor Someșului. Situația reprezintă un semnal de alarmă, iar reprezentanții Primăriei îi îndeamnă pe clujeni să aibă mai multă grijă de natură.

Lucrările de amenajare a malurilor Someșului, afectate de ploi/Foto: Someșul nostru Facebook.com Lucrările de amenajare a malurilor Someșului, afectate de ploi/Foto: Someșul nostru Facebook.com

 

 


În ultima perioadă, Clujul s-a aflat sub câteva avertizări succesive de fenomene meteo extreme. Ploile torențiale au „spălat” lucrările realizate la proiectul de amenajare a malurilor Someșului. Imagini din zona cartierului Grigorescu, cu malurile râului afectate de ploi, au circulat intens pe rețelele de socializare. 

 


Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, proiectanții, împreună cu autoritățile locale, trebuie să identifice soluții pentru remedierea unor asmenea situații. 

„Evident că astfel de situații apar, mai ales în condiții de șantier, pot să apară situații și după ce lucrările sunt gata. După cum am mai menționat, este extrem de important ce soluții găsim pentru a limita și pentru a elimina pe cât posibil aceste situații. 


CITEȘTE ȘI: 
Vreme numai bună... pentru plajă! A fost adus nisipul pe malul Someșului, în Grigorescu

În ultimele săptămâni am avut trei avertismente de Cod portocaliu, sunt fenomene extreme, care până acum câțiva ani erau destul de rare, iar acum avem trei în două săptămâni, cu cantitate mare de apă ce cade pe o suprafață relativ mică și apar astfel de situații. 

Este important cum intervenim și cum găsim soluțiile ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Au fost mai multe astfel de situații, pe diverse străzi, unde au refulat gurile de canalizare, la fel și pe malurile Someșului. 


Împreună cu proiectanții, să găsim soluțiile astfel încât astfel de situații să nu se mai întâmple ori să le eliminăm din poveste”, a explicat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții telefonice la un post local de radio. 

Semnal de alarmă! „Să avem grijă de natură”

Dan Tarcea a oferit exemplul municipiului Craiova, dar și cel al Bihorului, unde vijeliile și ploile torențiale din ultima vreme au spulberat parcuri întregi și au pus la pământ sute de arbori. 


De altfel, potrivit acestuia, situațiile de acest fel reprezintă un semnal de alarmă atât pentru cetățeni, cât și pentru Primărie, pentru a avea mai multă grijă de natură. 

„În condițiile în care avem 70-80l/mp într-o perioadă foarte scurtă de timp, așa se întâmplă. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Craiova, unde toate parcurile din oraș au fost distruse de un Cod portocaliu și un vânt foarte puternic. 

CITEȘTE ȘI: 
Lucrări neconforme pe malurile Someșului. Constructorul, pus să refacă o alee. Tarcea: „Primăria nu scoate din buzunar niciun leu în plus”

Uitați-vă ce s-a întâmplat în Oradea: peste 850 de arbori au fost puși la pâmânt, acum o lună de zile. Sunt situații extreme, cred că e un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru a putea să avem grijă de natură, să vedem cum ne raportăm la natură, cât de mult poluăm natura. 

Prin orice mijloace de care dispunem, trebuie să avem grijă cât curent electric folosim, câtă apă folosim, cât de des folosim mașina pentru că toate aceste elemente nu fac altceva decât să facă ca aceste fenomene să fie din ce în ce mai frecvente. Ține de fiecare dintre noi, este o muncă pe care trebuie să o facem personal fiecare dintre noi, împreună cu autoritățile statului, care sunt implicate în această zonă”, a declarat Tarcea. 

„Reîntoarcerea orașului cu fața la râu” este conceptul general care a stat la baza proiectului de revitalizare a malurilor Someșului, realizat prin concurs internațional de soluții, derulat de administrația locală în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

Investiția urmărește crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale - inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo. Lucrările se întind pe o suprafață de 146.500 mp. 

În septembrie 2022, costul lucrărilor a fost majorat de la 123.696.371 lei la 151.963.498 lei TVA inclus. În urma licitației, proiectul este realizat de Asocierea ACI Cluj S.A. - Socot S.A. - Simacek Facility Services Ro S.R.L.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Revitalizarea malurilor Someșului: 957 de arbori plantați până la finalul proiectului

Vreme numai bună... pentru plajă! A fost adus nisipul pe malul Someșului, în Grigorescu - FOTO

Lucrări neconforme pe malurile Someșului. Constructorul, pus să refacă o alee. Tarcea: „Primăria nu scoate din buzunar niciun leu în plus”

Mesaj RO-ALERT, emis de autorități la Cluj! Ploi torențiale, descărcări electrice și posibil grindină

abonare newsletter