Administrație
Parcul Feroviarilor, „mozaic” de spații verzi cu locuri de joacă și relaxare. Va fi gata anul acesta! - VIDEO DRONĂ
Lucrările la Parcul Feroviarilor se apropie cu pași repezi de termenul de finalizare. Un video realizat din dronă arată care este stadiul acestora în luna decembrie.
Parcul Feroviarilor, văzut din dronă, în luna decembrie 2023 / Sursă: captură ecran - YouTube - Legat de Cluj LDC
Parcul Feroviarilor, care a fost lăsat în paragină timp de ani buni, a devenit de nerecunoscut. Lucrările de amenajare la acest spațiu verde imens al Clujului urmează să fie gata la finalul acestui an.
Într-un videoclip filmat din dronă, publicat pe canalul de YouTube „Legat De Cluj LDC”, vedem cum au evoluat lucrările în acest parc, care se întinde pe 5,3 de hectare de teren.
În curând, clujenii se vor putea bucura de niște spații inedite pentru fitness, în care au fost amplasate deja aparturile. Lângă acestea, se amenajează și locuri de joacă pentru copii.
Pentru a ajunge în parc, clujenii se vor putea folosi de două pasarele deasupra râului, cu acces și pentru persoanele cu dizabilități.
Un progres față de luna noiembrie se poate observa și la cele două lacuri de retenție și vegetație, amenajate de municipalitate în cadrul proiectului. În vecinătățile acestor zone umede se plantează vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
În cadrul proiectului a fost amenajat și un pavilion multifuncțional închis, alcătuit din două corpuri de formă circulară: un corp închis perimetral cu fațadă cu pereți cortină și o copertină circulară, fără închideri perimetrale, situată în exteriorul primului corp.
Pavilionul va avea funcțiune culturală, interiorul său fiind proiectat să găzduiască conferințe, expoziții, expuneri, întâlniri civice etc. Totodată, în interior este amenajat un punct informativ legat de activitățile din parc și un mic spațiu pentru comercializarea băuturilor răcoritoare. Sala multifuncțională este delimitată pe două laturi de pereți amovibili și pe celelalte două laturi de două nuclee din diafragme de beton armat. Interiorul pavilionului devine astfel multifuncțional, prin deschiderea pereților amovibili de pe laturile lungi ale sălii și prin eliminarea scaunelor din sala multifuncțională, obținându-se un spațiu generos și flexibil.
„Prin compartimentarea sălii multifuncționale, aceasta poate găzdui 99 persoane cu locuri pe scaune, iar întreg pavilionul poate găzdui maxim 150 persoane, când este deschis întregspațiul interior (fără compartimentarea sălii multifuncționale)”, arată proiectanții.
De asemenea, parcul are acum și două amfiteatre.
Amenajările mai cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon, iluminat general si arhitectural cu sistem LED, mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative. În cadrul proiectului, au fost plantați 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene.
Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile artificiale din pământ, acoperite cu gazon și arbori, pentru asigurarea unei delimitări naturale faţă de strada Parcul Feroviarilor. În lungul acestor movile, pe fâşia estică a parcului, s-au propus rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante ale scenariului de preluare a apei pluviale din zonă. Aceste rigole se amenajează cu vegetație specifică zonelor umede, asigurând un caracter natural spre strada Parcul Feroviarilor.
Investiția de peste 9 milioane de euro a presupus realizarea a trei obiective: amenajarea unui parc de peste 5 hectare, integrarea malului drept al Someșului Mic în arealul de mobilitate și recreere și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: