Administrație
Încep lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”.
Începutul primăverii vine cu o veste bună pentru clujeni: lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană” vor începe pe 1 martie, a anunțat Emil Boc.
Încep lucrările la grupul statuar „Școala Ardeleană”. Sursă foto: Facebook/ Emil Boc
UPDATE
Emil Boc a semnat autorizația de construcție pentru amplasarea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleana și de asemenea amplasarea pe soclu a bustului marelui savant Emil Racoviță.
„După cum știți a fost o întreagă dispută în cetatea noastră cu privire la amplasarea fără soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană” și de asemenea mutarea în interior a bustului marelui savant Emil Racoviță în interiorul liceului care îi poartă numele. Nu este bine să ne jucăm cu simbolurile naționale și să afectăm identitatea națioanală. După ce am văzut acest lucru, decizia pe care am luat-o a fost de reamplasare a grupului statuar „Școala Ardeleană” și de readucere a statuii lui Emil Racoviță în fața liceului ca bust, acolo unde a fost inițial, în primul rând ca formă de respect față de valorile naționale pe care le avem. Această decizie este una care corespunde adevărului istoric, spiritului transilvănean și al respectului față de valorile naționale. Mâine, 1 martie, ne apucăm de treabă”, a precizat Emil Boc.
Știre inițială
Lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană” urmează să începă vineri, 1 martie, a anunțat edilul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Primarul a precizat la un post de radio local că a fost nevoie de obținerea tuturor documentelor tehnice pentru ca lucrarea să se ducă în direcția anunțată, adică grupul statuar „Școala Ardeleană” să fie repus pe soclu.
„Dintre idee și punere în practică trebuie să ai și documente. Îți trebuie avizul de la mediu, de la monumente, pentru că nu le poți face dacă nu le ai. Acestea au presupus timp. Avem aviz de la Mediu, aviz de la Monumente, pentru că – să fie clar – ei au dat soluția fără soclu. Vineri, 1 martie, încep lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană.” Piatra am comandat-o din noiembrie. Sper ca până la finalul lunii martie, toate lucrările să fie finalizate”, a spus edilul.
Reamintim că lucrările de pe strada Kogălniceanu a dus la un scandal, după ce firma de arhitectură Mossfern SRL a decis ca ansamblul statuar „Școala Ardeleană” să fie dat jos de pe soclu, acesta fiind amplasat la nivelul pavajului. Grupul statuar „Școala Ardeleană” a fost dezvelit în 1973, acesta fiind realizat de către sculptorul Romul Ladea. Soclu, pe de altă parte, a fost conceput separat de către arhitecta Adriana Matei, în 1969.
Emil Boc: Pentru mine Clujul este cea mai importantă prioritate a vieții mele publice
Totodată, edilul orașului Cluj a vorbit și despre Parcul Zorilor, care urmează să se deschidă tot pe 1 martie. Emil Boc a anunțat că de vineri dimineață se vor ridica gardurile.
„Am mai făcut ultimele modificări în baza solicitărilor primite. Părinții au spus că ar trebui să suplimentăm locurile de joacă pentru copiii mici. Am mai amplasat alte aparate de joacă. Acolo unde noi putem să îmbunătățim, evident că o facem. Oriunde se poate, categoric ne implicăm să mai aducem o oază de relaxare și verdeață. Continuăm această evoluție de construire a parcurilor. În Parcul Primăverii vor începe lucrările anul acesta. La cel de la Expo Transilvania se vor finaliza documentațiile necesare. Mă bucur că am putut să-i dăm perspectivă și viitor”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.
Emil Boc a vorbit și despre noua funcție desemnată de Raportor al CoR pe tema Inteligenței Artificiale. Edilul a afirmat că este una foarte atractivă și provocatoare.
„Sunt onorat că am fost desemnat de către Comitetul European al Regiunilor să pot realiza o opinie care să exprime punctul de vedere al autorităților publice și regionale UE cu privire la impactul Inteligenței Artificiale asupra vieții oamenilor, administrațiilor locale și mediului de afaceri. Vedeți că toată lumea utilizează Chat GPT, care este un instrument ajutător al omului. Suntem doar la începutul acestei inteligențe artificiale. Marea întrebare este: Până la ce nivel va putea merge această inteligență artificială? Va depăși mașina omul? Decomandată nu a reușit deoarece omul are trei calități pe care o mașină nu le poate avea: emoție, creativitate și imprevizibilitate. Computerul nu le poate surprinde. El face ce i se dă”, a mai spus Emil Boc.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: