Administrație
Speranțe sau realitate? Alin Tișe promite o mini centură de ocolire a Clujului
O mini centură de acces în Cluj-Napoca dinspre Baciu ar urma să fie construită de Consiliul Județean. Centura ar urma să fie paralelă cu calea ferată și va ajunge în zona viitorului pasaj de la Tăietura Turcului.
Masina in trafic la Topa Mica. Sursa foto: Facebook Topa Mica
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit despre alternativele privind descongestionarea traficului.
„Vom crea o mini centură de ocolire a orașului și de acces în municipiul Cluj-Napoca din Baciu. Am vorbit de centura de la Topa care, practic, va ajuta foarte mult municipiul și comunele lipite de municipiu pentru că traficul va merge de la 30 și ceva de kilometri nu va mai veni spre oraș și va merge spre Dej prin Topa Mică-Așchileu-Vultureni și așa mai departe. O altă variantă pe care am analizat-o este o mini centură paralelă cu calea ferată care va intra în Baciu și în final va ajunge la nodul de autostradă, iar de acolo, din Nădășel va veni o astfel de centură paralelă cu calea ferată și care va ajunge în final pe drumul care acum este de pământ din parcul industrial Tetarom I. Cei care coboară de pe autostradă vor avea alternativă această șosea care va intra în municipiul Cluj-Napoca și se va intersecta cu pasajul pe care Ministerul Transporturilor îl face la Tăietura Turcului”, a spus Tișe, marți, la o emisiune.
Președintele CJ Cluj spune că această investiție este cuprinsă în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
„În primă etapă, drumul va intra pe bugetul județului, nu e o cheltuială foarte mare, în a doua fază această bucată de drum e prinsă în PNRR ca finanțare europeană. E o bucată făcută de cei din Baciu până la nivelul căii ferate și altă bucată de la Tetarom înspre Baciu. Și a rămas o porțiune în mijloc care nu e asfaltată, și asta va fi tratată cu prioritate. Avem 60 de milioane bani pentru întreținerea drumurilor, suntem în luna mai și nu am reușit să intrăm pentru că au fost contestate licitațiile. La centura de la Topa am dat drumul la licitația de proiectare, acolo sunt 8 kilometri de drum care în primă fază putem intra pe faza de întreținere. Dacă mergem pe o procedură de întreținere cu garanție de 2 ani ești mai câștigat pentru că ai deja asfalt și oamenii circulă mai civilizat și toată perioada de ganație tu faci formalitățile pentru a obține banii europeni. Prin întreținere îl aduci la o fază de circulație decentă, normală, și când se termină procesele atunci intri în modernizare”, a completat Tișe.
CITEȘTE ȘI: