Artă & Cultură
Clujul de altădată. Vă mai amintiți de Cofetăria Fabian sau Verde de pe Memorandumului? GALERIE FOTO
Imagini alb-negru cu Clujul vechi. Cu toții trecem aproape zilnic în zona străzii Memorandumului din Cluj-Napoca, însă puțini își mai aduc aminte de fosta cofetărie Fabian sau cofetăria Verde.
Strada Memorandumului, surprinsă în 1900/ FOTO: Csaba Minier - Amintiri din Vechiul Cluj
Un clujean a publicat o serie de fotografii inedite, alb-negru, cu zona străzii Memorandumului la începutul anului 1900.
Fotografiile au fost postate pe grupul de Facebook „Amintiri din Vechiul Cluj”.
Mulți clujeni au prins deschisă cofetăria Verde de pe strada Memorandumului din municipiului Cluj-Napoca care își trăgea numele din faptul că tot interiorul era verde. Povestea acestei cofetării începe în anul 1900 când se numea Fabian Istvan.
După venirea regimului comunist la putere numele cofetăriei s-a schimbat în Cofetăria Silvia, dar toată lumea o ține minte după numele vechi.
„Cu toate că în timpul comunismului avea denumirea de cofetăria Silvia în amintirile celor de vârsta mea tot cofetăria Verde rămâne”, a scris clujeanul pe grupul de Facebook.
Printre primele localuri din Cluj au fost cafeneaua literară de la parterul hotelului New York, fostul Continental, deschisă în anul 1894. Tot de la sfârșitul sec. XIX, la parterul palatului Josika (azi „Casa cu picioare”) a ființat cofetăria Wurscher, iar începutul secolului al XX-lea a fost deschisă Cofetăria Verde.
Memo 10, cantina de pe strada Memorandumului
Cofetărie Verde a fost închisă în 2010, iar la ora actuală clădirea adăpostește o cantină deținută de Primăria Cluj-Napoca.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a inaugurat în 16 februarie 2011, primul restaurant din România care funcţionează pe piaţa liberă deţinut de către o autoritate publică locală și anume Memo 10.
„Motivul pentru care am decis să propun Consiliului local această destinaţie pentru spaţiul de pe str. Memorandumului nr 10 (cunoscut clujenilor ca şi Cofetăria Verde sau Cofetăria Silvia) a fost de a da ocazia echipei de la Cantina Primăriei să se dezvolte.
Entuziasmul cu care au modernizat sistemul învechit în care funcţiona înainte această cantină a făcut ca, în mai puţin de doi ani să ajungem de la o sursă de alocare de bani publici, pentru furnizarea serviciilor sociale pe care Primăria e obligată să le ofere, la un serviciu care se întreţine singur, ba chiar are potenţial de a aduce venituri suplimentare la bugetul local. Acum, odată lansaţi pe o piaţă pe care există o concurenţă puternică, vor avea ocazia cea mai bună de a demonstra ce pot, aducând, în acelaşi timp şi bani la bugetul local”, a explicat fostul primar Sorin Apostu.
CITEȘTE ȘI: