Artă & Cultură

Expoziția „Bestiar transilvănean” la Viena. O incursiune în mitologia și folclorul românesc prin desenele și gravurile artistei clujene Rada Niță Josan.

Făpturi din imaginarul popular românesc pun stăpânire în luna septembrie pe Galeria Institutului Cultural Român de la Viena. Dar doar în desene și gravuri, lucrări ale talentatei artiste clujene Rada Niță Josan.

Unul dintre desenele făcute de artista Rada Niță Josan Unul dintre desenele făcute de artista Rada Niță Josan

 

 


Făpturi din imaginarul popular românesc pun stăpânire în luna septembrie pe Galeria Institutului Cultural Român de la Viena. Dar doar în desene și gravuri, lucrări ale talentatei artiste clujene Rada Niță Josan.

 


Expoziția „Bestiar transilvănean”, organizată în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, se deschide data de 5 septembrie, la ora 19.00, în prezența artistei, și poate fi vizitată la Galeria Institutul Cultural Român de la Viena până pe 29 septembrie 2024. 

Artista a creat o serie de desene în peniță și gravuri care redau o Transilvanie medievală fabuloasă

Inspirându-se din mitologia și folclorul românesc, artista Rada Niță Josan a creat o serie de desene în peniță și gravuri care redau o Transilvanie medievală fabuloasă, populată de făpturi din imaginarul popular românesc, precum: Crâsnicul, Dracii, aricii, strigoii, moroii, descântătoarele, Sânzienele, Fata Pădurii și Solomonarii. Dialogul dintre trecut și prezent este un aspect central al creației artistei, care explorează patrimoniul cultural, folclorul, credințele populare și memoria locului. 
Lucrările sunt însoțite de texte folclorice – pasaje din lucrări de etnologie și descântare – ce reprezintă un reper constant în creația Radei Niță Josan. Printre sursele sale de inspirație se numără cercetările de etnologie ale lui Simion Florea Marian, Tudor Pamfile, Elena Niculiță Voronca, Gheorghe Pavelescu, Ovidiu Bîrlea, Ion Taloș și Mihai Coman.


CITEȘTE ȘI:
Doi artiști francezi „au dat viață” unui zid din Cluj: „Mă exprim mai bine prin desen decât prin cuvinte” FOTO

Expoziția „Bestiar transilvănean” cuprinde lucrări realizate de artistă în perioada 2019-2022, în cadrul unei rezidențe la Galeria Visual Kontakt din Oradea.

Cine este Rada Niță Josan?

Rada Niță Josan este o artistă vizuală, specializată în gravură și desen. A urmat studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat a explorat tema „Gravura intaglio contemporană în țările slave. Ipostaze ale fantasticului”. 


Pe parcursul formării sale a participat la diverse programe de perfecționare profesională, printre care la Academia de Artă și Design „Eugeniusz Geppert” din Wrocław, Polonia sau la Universitatea Sf. Chiril și Sf. Metodiu din Veliko Tarnovo, Bulgaria. 

Rada Niță Josan a avut numeroase expoziții: 


  • în 2023, expoziția „Bestiar transilvănean” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca; 
  • în 2019 „Subjektivní Bestiář” la Eagle Gallery din Šumperk, Cehia
  • în 2017  expoziție la IRCCU Veneția, „Folk Ink”
  • în 2015 Tuş în traistă” la Muzeul Țăranului Român din București și „Bestiar” la Galeriile de Artă Steaua din Cluj-Napoca.

 Între 2019 și 2022 a fost rezidentă la Galeria Visual Kontakt din Oradea. De asemenea, a participat și la numeroase expoziții de grup internaționale: 

  • „Proof Print” la Galeria Concrete din Academia de Artă din Wrocław (2023)
  • „Summer Exhibition” la Chrysalid Gallery din Rotterdam (2022)
  • „The Second International Mini Print Triennial ‘Intaglio’” la Kiev (2021) 
  • „Bird’s Eye View” la Muzeul de Artă din Arad (2020).

A fost distinsă cu Premiul Silver Corb la Prima Ediție a Trienalei Internaționale de Gravură Mică „Intaglio” din Kiev, Ucraina (2018) și Premiul pentru gravură realizată în tehnici intaglio la Prima Ediție a Expoziției Internaționale de Ex libris din Subotica, Serbia (2015). Rada Niță Josan este și ilustrator de carte și revistă, realizând ilustrațiile pentru cartea „Femeia-Cruciat / La donna-cruciato” de Ruxandra Cesereanu (2023), coperțile pentru „A Romanian Poem” de Andreea Iulia Scridon (2022) și „Să nu privești înapoi. Comunism, dramaturgie, societate” de Liviu Malița (2022).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă expoziție permanentă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Ilustrează aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter