Auto

Procedura de faliment a Euroins, deschisă în instanță. Până când mai sunt valabile poliţele de asigurare

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins.

Documente semnate/ Foto: Autoritatea de Supraveghere Financiară - Facebook Documente semnate/ Foto: Autoritatea de Supraveghere Financiară - Facebook

 

 


Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA, conform unui comunicat al Fondului.

 


Potrivit sursei citate, decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Până când mai sunt valabile poliţele de asigurare?

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.


De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menţionată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 noiembrie 2023. La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA.


La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA. Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA..

Instituţia recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai asigurătorului să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA.


Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevăzută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Măsuri pentru a preveni scumpirea RCA, după falimentul Euroins. Preţul poliţelor ar putea fi plafonat la nivelul celor din martie 2022

EXCLUSIV. Șoferii clujeni, exasperați de EUROINS! Firma de asigurări are întârzieri uriașe la plata despăgubirilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter