Economie
Emil Boc: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
Emil Boc a tras semnale de alarmă serioase în legătură cu criza gazului, despre care crede că poate să fie mai gravă decât cea generată de pandemia de COVID-19.
Emil Boc: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase privind criza gazului” / Foto: Emil Boc - Facebook, captură ecran
Primarul orașului Cluj-Napoca și președinte al Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, este de părere că criza gazului nu este suficient de mult luată în serios, nici măcar la nivel european.
Edilul spune că a tras semnale de alarmă foarte serioase și nu crede că până la iarnă se vor lua măsuri suficiente pentru a evita un nou dezastru economic:
„Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate fi cu consecințe mai grave decât COVID-19, dacă nu se iau acum din timp, pentru iarnă, măsurile necesare. Sunt decizii strategice ca până în luna octombrie 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, până la începutul iernii să fie 90%, adică să avem gaz deja stocat necesar pentru ce ne trebuie pe timp de iarnă”, a spus Boc într-o intervenție la o emisiune radio.
De asemenea, edilul crede că discuțiile strategice purtate până acum nu sunt realizabile și spune că dacă situația gazului este în declin vor fi afectate și salariile și condițiile de viață ale românilor/europenilor:
„Dar la cum arată lucrurile astăzi, acest lucruri ipotetice, nu sunt realizabile. Atunci dacă nu se respectă și nu se analizează la nivelul Uniunii Europene ce facem? Mai sunt câteva țări precum Germania care se încăpățânează cu abstinație să folosească energia nucleară, deși mai au câteva surse de energie nucleară pe care vor să le închidă în vara aceasta. Trebuie să se gândească bine pentru că dacă declanșezi o criză economică pornind de la gaz, pornind de la cea mai importantă economie a Europei, dacă aceasta este în declin totul se duce ca un bumerang în Europa și se întoarce împotriva salariilor și a condițiilor de viață.
De aceea Ucraina trebuie să câștige acest război, Rusia trebuie să piardă acest război. Rusia trebuie să fie învinsă strategic ca să nu mai poată niciodată să mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări. Asemenea atitudini trebuie categoric să fie oprite. Cu atitudini precum «Ucraina să cedeze teritorii Rusiei ca să dea Europei gaz» nu sunt de acord. Nu poți să fii șantajat la infinit de către Rusia. (...) Trebuie să avem o planetă neutră din punct de vedere climatic până în 2050, dar decizii trebuie luate acum, mai ales privind energia nucleară pe care o consider verde și nepoluantă și se încadrează în principiile europene. Este o asemenea problemă pe masă în comisia europeană, dar mi se pare că este tratată puțin superficial. Iarna nu-i departe, suntem în iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă”, a spus Boc.
CITEȘTE ȘI: