Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „În timp ce «rasistul» Viktor Orban este înfierat pentru declarațiile făcute, mongoloizii și caucazienii lansează un parteneriat de 7,5 miliarde Euro în Ungaria, lângă Debrecen”

„Unless a country has its own capabilities in strategically important areas, it will have to rely on «the goodwill and helpfulness of others»” - Peter Szijarto, ministrul ungar de externe.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


În ciuda titlului, citiți o opinie de politică economică, - însă nu poți să te abții să pui în contrast pierderea de vreme din dezbaterea politică și reusitele din politica economică.

 


Chinezii de la CATL au anunțat o investiție mamut, de 7,5 miliarde Euro într-o fabrică de baterii electrice la Debrecen, la circa 75 de km de Oradea. Este greu de înțeles cum reușesc ungurii să atragă astfel de investiții, în fond au aceleași probleme economice pe care le avem și noi deși sunt doar 10 milioane și au depopulare similară pe fondul migrației populației. 

Dar dacă urmărim atent câteva detalii din măsurile lor poate că și  România va atrage ceva similar, de altfel se vorbea de Varta sau de un mare producător automotive în parcurile industriale de lângă Cluj. 


Iată schema de facilități pentru investiții din Ungaria, un mix de ajutor de stat + facilități fiscale. 

 


FOTO: Dragoș Damian

 

„România are două scheme de ajutor cu finanțare importantă”

România are două scheme de ajutor cu finanțare importantă, prima din HG 807 este 2014, a Ministerului Finanțelor, în care pragul de investiție este foarte jos și nu există priorități sau chiar exclusivități sectoriale, așadar oricine îl poate solicita, fie că cere 5 milioane de lei sau 50. A doua schemă reglementată prin HG 959 propusă de Ministerul Economiei a fost aprobată săptămâna trecută și se adresează investițiilor mari – ghidul se află în dezbatere publică. (apropo, felicitări ministerului, chiar e un pas înainte că înțelege că este nevoie să fabricăm în România)


Ideal era să avem o singură schemă, în care să dăm toți banii pentru investițiile mari destinate producției din sectoare economice strategice.

Asta par a avea ungurii în plus față de noi, 1) o strategie industrială bine conturată (energie, automotive, industria sănătății) și 2) un talent pentru a atrage investiții noi. Prin contrast, dacă vă uitați la marii solicitanți de ajutor de stat, peste 500 milioane lei în total, aceștia sunt investitori care deja au fabrici în România – atenție însă, ar trebui să fim atenți în primul rând la nevoile acestora.

Și mai au o calitate, o diplomație economică extrem de „agresivă”, care pare a lucra într-adevăr în interesul național – vezi și declarația de mai sus a ministrului de externe. Iar INTERESUL NAȚIONAL, în lumea globalizată de astăzi și cel puțin în această zonă, nu înseamnă doar companii naționale puternice ci și investitori străini care să aducă valoare adăugată. Și este ușor de ghicit care sunt investitorii pregătiți de hub-uri în Europa de Est, sunt cei non-EU, Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud, China, India, Turcia, probabil că și Japonia. Să renunțăm la retorica „ne nu vindem țara”, e cam târziu, ne-am închis toată chimia iar 40% din terenurile agricole din România aparțin investitorilor străini (date din 2017…). 

Așadar, că tot a fost ieri Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, bravo Ungaria! - pentru investiția atrasă. 

Aștept ca și România să atragă o investiție de care să se vorbească.

 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Președintele României 2024: mediul de afaceri să dea un candidat solid la Președinția României”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Domnule prim-ministru, după ce sunteți ales, vă aduc cheile de la fabrică să o conduceți, că eu nu mai știu cum”

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Cum să ne ținem copiii în țară. Sprijinim proiectul lui Emil Boc”

abonare newsletter