Economie

Câți ani trebuie să lucreze clujenii ca să își cumpere o locuință? Cele mai puțin accesibile prețuri din țară

Clujenii ar trebui să economisească salariile de pe 10 ani ca să își poată cumpăra o casă „cu banii jos”.

Câți ani trebuie să lucreze clujenii ca să își cumpere o locuință? Foto: Depositphotos.com Câți ani trebuie să lucreze clujenii ca să își cumpere o locuință? Foto: Depositphotos.com

 

 


Locuințele au devenit mai puțin accesibile în capitala României în decursul anului 2022, arată o analiză Blitz Imobiliare. Prețurile la apartamentele noi au crescut în numai un an cu aproximativ 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu doar 15,55%.

 


Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna iunie 2022, prețul mediu pentru apartamente vechi de vânzare din București a fost la 1.601 euro/mp, respectiv 1.963 euro/mp la locuințele noi, în timp ce salariul mediu net pe luna iunie 2022 a fost de 3.977 de lei (sau aprox. 804 euro). 

Așadar în luna iunie 2022 erau necesari 10,17 ani sau 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 de mp utili în București.  Com­pa­rativ, în 2008, în plin boom imobiliar, erau ne­cesare nu mai puţin de 393 de salarii medii pe economie pentru achi­ziţionarea unui apar­tament nou în Bucureşti sau o perioadă de muncă de aproape 33 de ani.


Cât de accesibile sunt locuințele în orașele românești?

Pentru a face o analiză la nivel național, site-ul de analiză imobiliară a luatprețul mediu pe oraș și venitul mediu net pe oraș, folosind baza de date numbeo.com Analiza extinsă la nivel național arată că, în topul celor mai puțin accesibile apartamente, clasamentul se prezintă astfel: 

Statistica la nivel național arată că clujenii trebuie să economisească salariile pe 10 ani ca să își cumpere o casă. FOTO: Blitz Imobiliare

Pentru a afla acest rezultat, experții în imobiliare arată că au aplicat formula de calcul: Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari. 


Locuințele, mai accesibile decât acum 15 ani

Indicatorul de accesibilitate a locuințelor se calculează ca raport dintre prețul locuinței/mp raportat la salariul mediu pe economie, dintr-o perioadă anume. Un rezultat cât mai apropiat de 1 arată ca piata imobiliara este „mai accesibilă”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arată faptul că imobilele sunt din ce în ce mai „inaccesibile”, cu cât acest raport este mai mare.

Pentru a afla indicele de accesibilitate pentru apartamentul din exemplul dat, se împarte prețul pe metru pătrat la salariul mediu net. Prețul pe mp folosit este prețul pe mp a unei locuințe situate în afara zonei de centru al orașului, iar la calculul numărului de ani s-a luat suprafața unui apartament de 2 camere de 50 mp utili. 


În concluzie, locuințele din România sunt rezonabil de accesibile și necesită mai puțini ani de muncă pentru achiziționarea lor. Mai mult de atât, efortul necesar a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari la 7-10 ani în medie în prezent.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prețurile stagnează pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, în septembrie! Mănăștur și Mărăști, cele mai căutate cartiere

Ultimele Stiri
abonare newsletter