Economie
Analiză UBB: Rata inflației din România, peste media Uniunii Europene
Inflația din România se situează peste media UE cu 2,5%. Diferența poate fi explicată prin majorarea prețurilor la energie și alimente.
Femeie la cumpărături. Sursă foto depositphotos.com
Rata inflației din România este în medie mai mare cu 2,5% decât inflația înregistrată la nivelul Uniunii Europene, potrivit celei mai recente analize realizate de cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai.
Rata inflației din România în comparație europeană
Rata inflației din România (13,4%), situată peste media UE (10,9%), este explicată prin cele două componente esențiale – energia și alimentele.
„Inflația și componentele inflației din România în comparație europeană (pe baza indicelui HICP folosit la nivelul UE de Eurostat):
Cele mai importante componente ale inflației sunt energia și alimentele, atât în România, cât și în UE
Inflația din România (13,4%) se află peste media UE (10,9%), fapt ce se datorează în mare parte acestor două componente
Se observă o creștere semnificativă a componentei energetice chiar după izbucnirea războiului ruso-ucreinean, atât în România, cât și în UE”, notează economiștii clujeni în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor.
Inflația scade, prețurile cresc
Săptămâna trecută, Institutul Național de Statistică (INS) anunța că rata anuală a inflației din România a coborât la 15,32% în luna octombrie.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%.
Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 - octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 - octombrie 2021) este 12,4%", se spune în comunicatul INS.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Printre factorii care au contribuit la creșterea inflației se numără și efectele indirecte ale majorării costului cu energia, precum și transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile mai multor produse și a prețurilor de consum.
Conform Băncii Naționale a României, cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări însă probabil considerabil avansul în trimestrul III, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat.
CITEȘTE ȘI: