Economie

Alimentele s-au scumpit cu 22% anul trecut, în România. Ce produse s-au scumpit cel mai mult?

Inflația în Europa începe să scadă, la început de an, însă alimentele continuă să se scumpească. În România, anul trecut, produsele alimentare s-au scumpit cu 22%.

Alimentele s-au scumpit cu 22% anul trecut, în România. FOTO: Pixabay Alimentele s-au scumpit cu 22% anul trecut, în România. FOTO: Pixabay

 

 


Inflația se temperează, dar prețurile unor alimente de bază, precum zahărul, brânza de lapte și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească, arată o analiză Euronews.eu, citată de Economedia

 


Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, în ciuda faptului că inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, potrivit datelor comunicate săptămâna trecută de Eurostat, agenția europeană de statistică.

Inflația prețurilor alimentelor în UE a fost de 18,2%, iar în zona euro de 16,2% în decembrie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de media lunii noiembrie. Dar prețurile unor alimente de bază, precum zahărul, brânza de lapte și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească.


Cele mai mari scumpiri, în Ungaria

Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania fiind pe locul al doilea, cu 33,5%, urmată de Estonia, cu 30,8%. Cele mai mici variații de preț au fost înregistrate în Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.

Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, variind între 30,2% și 56,6% în medie.


Prețul zahărului s-a dublat în Estonia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. în Suedia, Danemarca și Luxemburg, modificarea prețurilor a fost de aproximativ 10%.

Prețurile pentru un alt produs alimentar de bază, ouăle, au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%, notează Euronews.


Alimentele s-au scumpit cu 22% în România

În România, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%. La mărfurile alimentare, în decembrie 2022 față de aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 22,05%.

Scumpiri de alimente în România, conform INS:

  • Zahăr: +62,79%
  • Ulei: +37,46%
  • Ouă: +35,51%
  • Cartofi: +35,43%
  • Făină: +33%
  • Brânză: +31,59%
  • Lapte şi produse lactate: +30,67%
  • Pâine: +25,83%
  • Legume și conserve de legume: +22,24%

CITEȘTE ȘI:

Zahărul, uleiul și energia, în topul scumpirilor. Rata inflației a ajuns în noiembrie la un nou record

abonare newsletter