Economie

Românii primesc 2 zile libere în plus. Patronii reacționează: „O creștere de costuri indirecte suportate de angajatori!”

Mediul de afaceri reacținează după ce Parlamentul a mai votat două zile libere pentru angajați. Patronii sunt îngrijorați de costurile suplimentare pe care vor trebui să le suporte.

Mediul de afaceri, nemulțumit de zilele libere oferite de stat care trebuie plătite de angajator / Foto: depositphotos.com Mediul de afaceri, nemulțumit de zilele libere oferite de stat care trebuie plătite de angajator / Foto: depositphotos.com


 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.


 

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie doar să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.


La această decizie, mediul de afaceri nu a reacționat pozitiv. Directorul Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, care evidențiază că aceste zile libere oferite „generos” de stat vor fi plătite de angajator:

„Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară niște moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptarea generală în acest sens”, a transmis Burnete.


Presiune pe angajatori

De asemenea, directorul Confederației spune că este necesar să calibrăm așteptările pe care le avem de la angajatorii din România și trage un semnal de alarmă:

Trebuie să crească salariile ținând pasul cu inflația, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiții și să se dezvolte accelerat, să facă față unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienți energetic și să facă tranziția către o economie verde și toate în același timp.


Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună și ele se tot adună. Mai sunt și alte inițiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculați atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuție un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur și simplu zile de concediu în plus?”, a mai spus directorul Confederației Concordia.

Costuri indirecte pentru angajatori:

Totodată, Burnete cere o discuție onestă între mediul de afaceri și politicieni despre „toate costurile indirecte” care le revin angajatorilor: „Dacă tot discutăm public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, cred că ea trebuie să vină la pachet cu o discuție la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceștia care, deși nu intră în categoria taxelor și impozitelor, nu sunt deloc mici și sunt în continuă creștere”, afirmă Radu Burnete.


Minivacanțe pentru bugetari

„Anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face «punte» atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar și atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare, se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității”, mai punctează Burnete.

Așa cum s-a stabilit prin HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor. Concret, aceștia au primit liber și în 23 ianuarie (luni), ca să se bucure, de la sfârșitul săptămânii, de o minivacanță de patru zile.

Anul acesta, dintre cele 15 libere legale, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.

Totodată, 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) vor fi zile libere, făcându-se astfel punți între zile de weekend și zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, bugetarii au parte de trei minivacanțe în 2023 în perioadele 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august.

Zi liberă, plătită, cu prilejul zilei de naștere?

Pe lângă toate acestea, recent, un proiect care prevede ca salariații să primească liber cu ocazia zilei de naştere a fost depus în Parlament. Propunerea legislativă, iniţiată de 19 senatori liberali şi unul social-democrat, completează în acest sens art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii.

Inițiatorii proiectului spun că acordarea unei noi zile libere va duce la motivarea angajaților:

Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. În cadrul oricărei entităţi - instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar mai apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Zile libere legale în 2023

În anul 2023, românii au 15 zile libere legale, iar cele mai multe dintre acestea pică în timpul săptămânii, potrivit Codului Muncii.

Calendarul zilelor libere legale 2023 este următorul:

  • 1 ianuarie (duminică) - 2 ianuarie (luni) - Anul Nou;
  • 24 ianuarie (marți) - Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși sau 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie (duminică) - 17 aprilie (luni) - Paștele ortodox sau 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni)- Paștele catolic;
  • 1 mai (luni) - Ziua Muncii;
  • 1 iunie (joi) - Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;
  • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (joi) - Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (vineri) - Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (luni) - 26 decembrie (marți) - Crăciunul.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

E oficial! Românii vor avea două zile libere în plus, de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul

Salariul mediu net, aproape 4.400 de lei, în România. Angajații din rafinării câștigă 11.500 lei/ lună, iar salariile le-au crescut cu 53%

abonare newsletter