Economie
Analiză UBB. Rata inflației ar putea intra pe un trend descendent chiar din această lună
Luna martie 2023 ar putea marca intrarea pe un trend descendent a ratei anuale a inflației, potrivit celei mai recente analize a specialiștilor Universității Babeș-Bolyai.
Luna martie 2023 ar putea marca intrarea pe un trend descendent a ratei anuale a inflației, potrivit analizei economiștilor UBB/Foto: Depositophotos.com
Estimările realizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai arată că Luna martie 2023 ar putea marca intrarea pe un trend descendent a ratei anuale a inflației.
„Economia României și cea a Europei, în general, au reușit treptat să găsească modalități de înlocuire a produselor și serviciilor afectate de război, inclusiv cele energetice. Astfel, presiunile pe piața mărfurilor s-au diminuat, ceea ce a condus la atingerea unui platou”, explică specialiștii UBB, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Cele mai recente date prezentate de Institutul Național de Statistică arată însă că rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 a fost de 15,5%, față de 15,1%, cât se înregistra în ianuarie.
În ciuda faptului că datele publicate în martie au arătat o creștere ușoară de la o lună la altaa inflației, economiștii UBB spun că situația privind dinamica prețurilor de consum trebuie privită dintr-o perspectivă mai largă.
„În primul rând, dacă ne uităm la evoluția ratei anuale a inflației din ultima perioadă, putem constata că aceasta a atins deja un platou maxim încă de la mijlocul anului 2022, perioadă de când nu am mai asistat la creșteri semnificative ale inflației. Dacă ne uităm la factorii din spatele acestei evoluții, putem constata că, în pofida faptului că războiul Rusiei în Ucraina nu pare să se apropie de un sfârșit, economia României – și, în general, cea a Europei – începe să găsească căi alternative prin care să înlocuiască acele produse și servicii care au devenit indisponibile sau mult mai limitate din cauza războiului, incluzând aici și produsele energetice. Astfel, presiunile asupra pieței mărfurilor au mai pierdut din intensitate, ceea ce a condus la stagnarea inflației – chiar dacă trebuie să asistăm în continuare la o creștere generală a prețurilor, măcar dinamica acestora (adică rata inflației) nu a continuat să se amplifice”, a declarat Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, potrivit economedia.ro
Potrivit estimărilor echipei universitare, în concordanță cu majoritatea analiștilor economici, perioada următoare ar trebui să aducă o scădere treptată a ratei inflației.
Banca Naţională a României se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: