Economie

7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale de până la 800 de lei/lună. Care sunt cele mai apreciate bonusuri?

Majoritatea angajaților din România primesc anual, pe lângă salariu, beneficii în valoare de 400-800 de lei, relevă un sondaj. Care sunt cele mai apreciate beneficii?

7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale de până la 800 de lei/lună. FOTO: Depositphotos.com 7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale de până la 800 de lei/lună. FOTO: Depositphotos.com

 

 


7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale, cele mai apreciate fiind tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță și tichetele de vacanță, relevă un sondaj. Jumătate dintre angajatori alocă, pentru pachetele extrasalariale, între 400 și 800 de lei pe lună pentru fiecare angajat.

 


Structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidați, însă nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou. În acest moment, 70% dintre cei care lucrează primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de masă (85,4% dintre respondenți au indicat acest răspuns), asigurările medicale (43,8%), bonusurile de performanță (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) sau tichetele cadou (23,8%), relevă un sondaj derulat în rândul angajaților români.

Pentru anul acesta, 44% dintre angajatori au alocat, în acest scop, un buget lunar cuprins între 400 și 800 de lei pentru fiecare angajat, 20% sub 400 de lei, 15% între 800 și 1.200 de lei și 13% peste 1.200 de lei.


Care sunt cele mai apreciate beneficii extrasalariale?

Angajații spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță, tichetele de vacanță și zilele suplimentare libere. Deși nu se află pe locuri fruntașe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală.

Rezultatele sondajului arată, însă, că, în ciuda faptului că beneficiile extrasalariale pe care le primesc sunt importante, 48% dintre angajați nu au cerut niciodată managerului direct sau de HR beneficii adaptate nevoilor pe care le au. 38% au făcut acest lucru rar și doar 15% au această inițiativă frecvent. Întrebați însă cum cred că vor arăta beneficiile viitorului, 38,4% spun că vor fi flexibile, 28% cred că vor fi alese de angajat, 21,2% spun că vor rămâne la fel, în timp ce 10% preconizează că se vor transfera exclusiv în experiențe digitale. Rezultatele studiului arată că 93% dintre angajați vor să aibă libertate totală în alocarea bugetului de beneficii, în funcție de ce li se potrivește. 


Dincolo de acest aspect, dacă ar fi să realizeze un top al beneficiilor pe care ar dori să le primească în următoarele 12 luni, pe primul loc în preferințele angajaților s-ar situa accesul la o platformă de beneficii flexibile. Urmează cardurile de masă, cardurile de vacanță, cele culturale și cardurile cadou. Pentru angajatori, pe de altă parte, este încă incert ce schimbări vor avea loc, din acest punct de vedere, pentru anul următor. Deocamdată, 10% știu că vor introduce carduri de vacanță, 8,1% accesul la o platformă de beneficii flexibile, iar 4% carduri de masă.

Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie 2023, pe un eșantion de 4.597 de angajați și 450 de angajatori.


 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Valoarea tichetelor de masă ar putea crește, de la vară, la 40 de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter