Economie

Economia Germaniei a intrat în recesiune. Datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere

Germania este oficial în recesiune, după ce datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere.

Economia Germaniei a intrat în recesiune. FOTO: Pixabay Economia Germaniei a intrat în recesiune. FOTO: Pixabay

 

 


Economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters, citat de Agerpres.

 


Datele publicate de biroul german de statistică de joi au arătat o revizuire în scădere a PIB-ului de la zero la -0,3% în primele trei luni ale anului. Declinul vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. 

Germania intră în recesiune, prima oară după pandemie

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania, aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.


„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

Cea mai mare economie a Europei a fost supusă unor presiuni semnificative, în special în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a deciziei ulterioare a liderilor europeni de a tăia legăturile cu Moscova.


O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea. Însă conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reuşit să susţină economia în contextul inflaţiei ridicate. 

Populația a cheltuit mai puțin pe alimente, îmbrăcăminte sau mașini

Destatis a anunţat joi că gospodăriile private germane au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilier sau mașini, în primul trimestru din 2023, cu 1,2% mai puțin comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, investiţiile companiilor au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluţia slabă în doua jumătate a anului 2022. A existat de asemenea o contribuţie pozitivă la PIB din partea schimburilor comerciale.


În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc”. Răspunsul Vienei pentru cancelarul german Scholz, care ceruse ridicarea vetoului pentru intrarea României în Schengen

abonare newsletter