Economie

România primește 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru seceta din 2022

Consiliul European a convenit, luni, în privinţa acordării unui ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022.

România primește 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru seceta din anul 2022/ Foto: pixabay.com România primește 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru seceta din anul 2022/ Foto: pixabay.com

 

 


Consiliul European a convenit, luni, în privinţa propunerii Comisiei de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum şi Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023.

 


Asistenţa va proveni din bugetul UE pentru 2023. O sumă de 33,9 milioane euro va fi distribuită pentru a se acorda asistenţă României ca urmare a unei secete severe şi generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârşitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022.

CITEȘTE ȘI:
Seceta face ravagii: suprafața terenurilor calamitate de secetă, de 205.257 ha. Județul Cluj, afectat

Alţi 20,9 milioane euro vor constitui asistenţă pentru Italia în urma precipitaţiilor abundente care au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale ţării în septembrie 2022. Totodată, 400 de milioane de euro reprezintă asistenţă pentru Turcia în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul ţării în februarie 2023.


În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă din cadrul bugetului său pentru 2023 către aşa-numita linie bugetară operaţională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite ţărilor care au solicitat asistenţă financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistenţă financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o ţară care poartă negocieri de aderare cu UE. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

SECETĂ gravă în mai multe țări din Europa, inclusiv în România: ploile din următoarele săptămâni vor fi cruciale

Fermierii vor putea primi 1.500 de lei pe hectar pentru culturile afectate de secetă. Care sunt condițiile?

Ultimele Stiri
abonare newsletter