Economie
Creșterea economiei românești a încetinit anul trecut la 1,8 din PIB. Comisia Europeană a revizuit în jos estimările cu privire la avansul economic al României.
Anul trecut, România a reușit să atingă o creștere economică modestă, sub estimările Comisiei Europene. Și în acest an, specialiștii europeni prognozează o creștere de cel mult 2,9% din PIB.
Lei românești/Foto: Depositphotos.com
Comisia Europeană a estimat joi că ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit până la 1,8% în 2023, cu 0,4 puncte procentuale mai puţin decât estima în toamnă, după ce inflaţia ridicată şi creşterea anemică a creditului au afectat cererea internă, iar cererea externă a fost una slabă, conform previziunilor economice de iarnă publicate joi de Executivul comunitar.
Comisia Europeană: Prognoza de creștere a economiei românești, în scădere
Miercuri, Institutul Național de Statistică anunța o încetinire a creșterii economice a României la 2% din PIB în 2023.
CITEȘTE ȘI:
Creșterea economică a României a încetinit la 2% în 2023 din cauza haosului fiscal și a măsurilor electorale
Comisia Europeană a revizuit în jos şi estimările referitoare la avansul economiei româneşti în 2024, până la 2,9%, de la 3,1% cât preconiza în toamna anului trecut.
„Deşi consumul privat este aşteptat să accelereze, investiţiile vor rămâne principalul contributor la creşterea PIB şi în acest an. Politica monetară este aşteptată să rămână una restrictivă în 2024 şi se va relaxa doar treptat, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se reduc. Relaxarea condiţiilor financiare şi monetare, însoţite de o cerere externă mai puternică, urmează să ducă la o creştere reală a PIB de 3,2% în 2025, de asemenea uşor mai puţin decât în prognozele de toamnă”, se arată în raportul Executivului comunitar.
În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că în 2023 aceasta a scăzut până la 9,7%, de la 12% în 2022, în principal ca urmare a încetinirii semnificative a creşterii creditului privat şi condiţiilor monetare stricte, precum şi preţurilor mai mici la energie şi alimente.
„Exceptând o scurtă perioadă la începutul lui 2024, după unele creşteri ale taxelor indirecte, preţurile ar urma să continue să scadă de-a lungul orizontului de prognoză. Inflaţia medie anuală este prognozată să ajungă la 5,8% în 2024, pentru a încetini la 3,6% în 2025”, estimează Comisia Europeană, care avertizează însă că există riscuri pentru un proces dezinflaţionist mai gradual dacă salariile şi pensiile vor continua să crească rapid.
CITEȘTE ȘI:
Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 7,4%. Românii plătesc mai mult pentru mâncare și servicii. Ce produse s-au scumpit cel mai mult?
Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.
De ce încetinește creșterea economică
Analiștii financiari estimau o creștere optimistă pentru economia României în 2023 de 1,7% - 2%, față de estimările oficiale care prevedeau o creștere a PIB de 2,8 anul trecut.
Situația economică dificilă este explicată atât prin factori externi, precum războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, cât și de factori interni precum inflația și modificările fiscale operate de Guvernul PSD-PNL, la care se pot adăuga și măsurile electorale de majorare a pensiilor și salariilor din sectorul bugetar, din 2024.
Mai mult, încă din toamna anului trecut, Banca Națională a României avertiza asupra creșterii inflației la începutului lui 2024, cauzată în parte de măsurile fiscal-bugetare adoptate de guvernanți.
Astfel, potrivit ultimelor date statistice, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie anul trecut, o majorare de 0,8 puncte procentuale, resimțită de români în creșterea prețurilor la alimente și servicii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: