Economie
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Nu mai căscați gura la scandalurile politice din România. Fiți un pic atenți la criza din Marea Roșie”
Criza generată de conflictul din Marea Roșie afectează toate rutele navale care aduc spre Europa materii prime, materiale și produse finite din „fabricile lumii” – China, India, Taiwan, Coreea de Sud, Indonezia, Tailanda, Filipine și alte țări asiatice – și, într-o mai mică măsură, petrol și combustibili din Țările Arabe.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Criza din Marea Roșie blochează lanțurile de aprovizionare, transportatorii navali neavând altă soluție decât să renunțe la ruta clasică prin Canalul Suez și să ocolească prin sudul continentului african pe la Capul Bunei Speranțe și apoi prin Atlanticul de Nord pentru destinațiile din Europa de Vest și Nord sau să intre in Mediterana prin Gibraltar pentru destinațiile din Europa de Sud și Est.
Toată Europa este în alertă, pentru că acest ocol a scumpit teribil transporturile pe mare (cu +175%) și pe aer (cu +70%) și, mai rău, a prelungit perioadele de livrare pe mare (până la 90 de zile, de la 40-60 de zile) și pe aer (până la 30-45 de zile, de la 15 zile).
„Poate pe moment România nu va fi afectată de lipsurile de materii prime”
Poate pe moment România nu va fi afectată de lipsurile de materii prime și materiale pentru că noi nu mai avem industrie de prelucrare. Însă „fabricile lumii” - China, India, Taiwan, Coreea de Sud, Indonezia, Tailanda, Filipine și alte țări asiatice - sunt principalii parteneri și furnizori ai fabricilor de prelucrare din UE de unde, în cele din urmă, se aprovizionează și cumpărătorul român. În schimb, pe zona de produse finite – îmbrăcăminte, încălțăminte, bunuri de larg consum, medicamente, echipamente industriale și de energie, și orice altceva – impactul în creșterea prețurilor și în prelungirea termenelor de livrare va fi resimțită direct și probabil imediat și în România. V-ați uitat unde sunt fabricate smartphone-ul, încălțămintea sport, ochelarii de soare, mașina de spălat, jucăriile, panourile solare de pe casă? Exact!
Așadar, evoluțiile din Marea Roșie vor adăuga inflație pe parcursul anului la inflația deja instalată comod încă din ianuarie în România. Toate prețurile au explodat la noi la intrarea în 2024, mai ales la alimente și energie, deși trebuiau să se scumpească doar alimentele cu un anumit adaos de zahăr și produsele purtătoare de accize.
Iar avem „greedflație” – inflație din lăcomie – la fel ca in 2022.
Dacă lucrurile escaladează adaugând la „greedflația” neaosa din primul trimestru efectul scumpirilor generate de blocajul și întârzierile din Marea Roșie atunci inflația de 13,8% din 2022 va fi o amintire frumoasă.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: