Economie

Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului. Acesta poate duce la înghețarea fondurilor europene.

Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă situația înregistrată până acum nu va fi remediată.

Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă situația înregistrată până acum nu va fi remediată/ Foto: Depositphotos.com Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă situația înregistrată până acum nu va fi remediată/ Foto: Depositphotos.com

 

 


Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă situația înregistrată până acum nu va fi remediată, potrivit Presshub.ro

 


Potrivit sursei citate anterior, diferența dintre încasările statului și cheltuielile sale a ajuns în doar primele 3 luni ale anului la un minus de aproape 36 de miliarde de lei. Sau la 2,07% din PIB.

Guvernul României și-a asumat un prag al deficitului de 5% pentru întregul an, însă experții se așteaptă la un procent mai mare.


CITEȘTE ȘI:
Deficit bugetar de 2,07% din PIB în primele trei luni. Consiliul Fiscal: „Anul acesta deficitul va fi peste 6%”.

Presshub a stat de vorbă cu Adrian Negrescu, expert în consultanță economică, despre nivelul care ar putea ajunge deficitul bugetar la finalul anului.

Acesta a arătat că printre motivele pentru care România se confruntă cu probleme la bugetul de stat se numără cheltuielile generate de anul electoral și că țara noastră și-a dublat datoria publică.


„Cred că acest iureș al cheltuielilor va trebui la un moment dat stăpânit, mai ales în a doua parte a anului, dacă vrem să ne menținem un ținta de deficit de 5%. Asistăm la un adevărat dezmăț bugetar din perspectiva cheltuielilor tot mai mari pe care statul le are în acest an electoral. Gândiți-vă că statul român s-a împrumutat cu vreo 400 de miliarde de lei în ultimii 3 ani și jumătate, ducând datoria publică la 800 de miliarde de lei, practic dublând-o. E un semnal de alarmă pe care inclusiv agențiile de rating îl trag în această perioadă legat de ritmul galopant în care România se împrumută pentru a face față provocărilor”, a precizat Adrian Negrescu.

Analistul se așteaptă ca la final de să avem un deficit bugetar chiar și de 7% din PIB, peste ceea ce și-a asumat Guvernul.


Deficitul poate duce la înghețarea fondurilor europene

Dacă deficitul bugetar va exploda, analistul atrage atenția asupra faptului că un deficit bugetar mare ar putea să ducă la răcirea relațiilor dintre România și Comisia Europeană și chiar ar putea pierde fondurile europene. Astfel, dezvoltarea țării ar putea să stagneze.

„Deficitul bugetar ne va duce într-o situație extrem de delicată în relația cu Comisia Europeană.

Nu este exclus dacă ca în cazul în care nu luăm măsuri pentru a reduce acest deficit bugetar și pentru a-l ține în limite cât de cât decente, să asistăm la o înghețare practic a fondurilor europene pentru România.

Asta înseamnă că punem cruce tuturor investițiilor din fonduri europene în autostrăzi, din drumuri, în rețele de cale ferată, în tot ceea ce ne-a propus prin PNNR. E un pericol major pentru România acest deficit bugetar, mai cu seamă că economia funcționează cu frâna de mână trasă”.

Citește continuarea articolului pe Presshub.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Inflația scade, prețurile cresc. Alimente și produse mai scumpe înainte de Paști.

În ciuda plafonării adaosului comercial la produse de bază, unele alimente au continuat să se scumpească

abonare newsletter