Economie

Datoria publică a României a ajuns la un nou record. Nivelul de îndatorare a depășit 52% din PIB.

Datoria publică a trecut de 52% din PIB, în februarie, situație în care România ajunge la un nivel record al nivelului de îndatorare.

Datoria publică a României a ajuns la un nou record/Foto: pixabay.com Datoria publică a României a ajuns la un nou record/Foto: pixabay.com

 

 


Datoria publică se majorează de la o lună la alta, în pofida măsurilor de reducere a cheltuielilor adoptate de guvernanți. Astfel, datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Spre exemplu, în ianuarie 2024, datoria publică a ajuns la 802 miliarde lei, depășind pragul de 50,2% din PIB. Datoria guvernamentală s-a situat la 48,9% din PIB, în decembrie 2023. Gradul de îndatorare a depășit în trecut pragul de 50% din PIB de mai multe ori, însă doar pentru perioade foarte scurte.


Datoria publică se majorează cu zeci de miliarde de lei 

În decurs de o lună, datoria publică s-a majorat cu circa 40 de miliarde de lei. 

În ciuda măsurilor fiscale adoptate în toamna anului trecut, menite să reducă cheltuielile statului și să crească gradul de impozitare, guvernanții au introdus treptat o serie de excepții ori au amânat aplicarea unor măsuri anunțate, după cum este cazul și așa-numitei taxe pe lux, prin care marile averi urmau să fie impozitate, însă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat amânarea aplicării impozitului pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.000 de lei, până la 30 septembrie 2024. 


Odată cu introducerea noilor prevederi privind responsabilitatea fiscal-bugetară, Guvernul estima un impact financiar pozitiv de peste 22,9 miliarde de lei, cumulat, în medie pe următorii cinci ani.

CITEȘTE ȘI: 
Datoria externă a României a crescut cu 4,3 miliarde euro, în ianuarie. Investițiile străine, în cădere liberă.

Între timp, după cum semnala recent analiza BNR, și datoria externă a României a crescut cu 4,3 miliarde euro, în ianuarie, în condițiile în care investițiile străine sunt în cădere liberă.


În aprilie 2024, FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, iar Comisia Europeană prognozează un deficit bugetar de peste 6,5% din PIB pentru 2024, în cazul României. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deficitul bugetar a crescut la 2,06 din PIB după primul trimestru. Într-o singură lună, gaura din buget a crescut cu 6,9 miliarde de lei.

Câți bugetari are România. Aproape 1,29 milioane de posturi erau ocupate în instituţiile publice, în februarie 2024.

Ultimele Stiri
abonare newsletter