Economie

România, cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcţii, în septembrie

România a avut în septembrie cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcţii.

România a avut în septembrie cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcţii | Foto: pixabay.com România a avut în septembrie cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcţii | Foto: pixabay.com

 

 


Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro în septembrie, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 0,2%, în timp ce România a consemnat cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

 


În zona euro, lucrările de construcţii au înregistrat un declin similar de 0,1% în septembrie, faţă de 0% în luna august.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii în septembrie, comparativ cu luna precedentă, a fost în România (2,8%), Italia (2,2%), Spania şi Slovenia (ambele cu 1,7%), iar cele mai mari scăderi au fost în Cehia (minus 5,5%), Slovacia (minus 4%) şi Ţările de Jos (minus 3,2%).


Producția de construcție în țările din Europa | Sursa: Eurostat

Datele Eurostat arată că în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcţii au scăzut cu 2% în Uniunea Europeană şi cu 1,6% în zona euro.

Cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii în martie au fost în Bulgaria (5,2%), Italia (3,9%) şi Portugalia (3,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovacia (minus 19,1%), Slovenia (minus 17,6%) şi Polonia (minus 9%).


CITEȘTE ȘI:
Crește numărul autorizațiilor de construire eliberate la Cluj. 179 de autorizații, eliberate într-o singură lună.

România a raportat un avans anual de 2,4% în septembrie, după o scădere de 4,2% luna precedentă.

A crescut volumul lucrărilor de construcții

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 6,1% septembrie, faţă de luna precedentă, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+7%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 9,8%.


Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, cu 12,1%, respectiv cu 4,4%. În schimb, clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,8%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+3,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,6%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+6,4%). În schimb, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,1%, respectiv cu 0,7%.

În septembrie 2024 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 2,4%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+6,2%). În schimb, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,6%.

Pe obiecte de construcţii s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii inginereşti cu 20,3%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 22,5%, respectiv cu 14,6%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 3%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+12,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+6,8%). Lucrările de reparaţii curente au scăzut cu 10,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la lucrările de construcţii inginereşti cu 15,2%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 21,8%, respectiv cu 13,1%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Record național: Cât îi costă pe clujeni visul unei locuințe proprii

Producţia industrială a scăzut față de anul trecut. Ce mărfuri a exportat Clujul cel mai mult?

Ultimele Stiri
abonare newsletter