Economie

Fiscul clujean, solicitat să ramburseze TVA de peste 136 mi. lei în S1

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/17/07-finante ghiseu _sc_03.jpg" border="0" align="right" />Suma cerută înapoi de către firme este egală cu încasările locale pe o lună la bugetul de stat.</strong>

Companiile clujene au depus în primele şase luni ale anului peste 1.200 deconturi cu solicitare de rambursare TVA însumând mai bine de 136 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj.

Cifra nu este deloc una de neglijat raportat la încasările realizate la nivel local, fiind cu puţin peste suma care a fost colectată la bugetul de stat, pe luna iunie 2012, buget în care se varsă, de altfel taxa pe valoare adăugată.
Din suma totală cerută înapoi de agenţii economici au primit validarea pentru rambursare aproape 100 de milioane din care peste 71 de milioane au intrat deja în conturile firmelor, iar 26 de milioane vor fi rambursaţi la data de 30.07.2012 conform listei selectate pentru decontare lunară.

Firmele se codesc să depună cereri de rambursare

Pe lângă contribuabilii care depun lunar deconturi cu solicitare de rambursare TVA, cum sunt firmele de export sau cei care au de primit sume mici şi preferă să aştepte compensarea cu TVA de plată sunt şi firme care se întâlnesc în mod excepţional cu sume mari în contul TVA de recuperat, societăţi care, de regulă, ezită să ceară decontarea de teama unui control al Fiscului. „Unele societăţi sunt reticente să apeleze la această metodă de a recupera banii deoarece controlul aferet implică verificarea documentelor contabile. Organele fiscale pot considera unele cheltuieli ca fiind nedeductibile, în timp ce acestea au fost înregistrate ca fiind deductibile şi să impună plata unor penalităţi care depăşesc adesea suma de încasat”, explică reprezentantul unei companii clujene de contabilitate.

Fiecare vede legea de partea sa

„Lacunele legislative” lasă loc de interpetări atât din partea contribuabillului, cât şi a Fiscului. Astfel, spre exemplu, categoria cheltuieli legate de activitatea de exploatare, imposibil de prezentat exhaustiv pentru fiecare domeniu de activitate, poate să fie mult mai largă în viziunea societăţilor decât în cea a organelor de control.
Situaţia duce la abuzuri din partea reprezentanţilor statului, potrivit economistului clujean Emil Culda. „E atât o problemă de legislaţie, cât şi de conduită. Cred că ar trebui insistat pe civilizarea relaţiei dintre contribuabil şi Stat”, afirmă  expertul contabil.

Contribuabili scapă de inspecţia fiscală dacă au fost verificaţi anterior cererii
Prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.017/2011 a fost instituită posibilitatea emiterii Deciziei de rambursare a TVA pentru deconturi cu sume negative de TVA încadrate la risc fiscal mare fără inspecţie fiscală pentru TVA care provine din perioade fiscale pentru care taxa a fost deja supusă verificărilor şi a fost emisă o decizie privind nemodificarea bazei de impunere.
Dacă doar o parte din din suma negativă de TVA provine din perioade pentru care taxa a fost supusă inspecţiei fiscale şi a fost emisă o decizie de nemodificare a bazei de impunere, organul fiscal competent emite „Decizia de rambursare a TVA” prin care se aprobă decontarea TVA aferentă perioadelor şi sumelor respective, urmând ca taxa solicitată la rambursare din perioade neverificate sau verificate dar pentru care nu s-a emis decizie de nemodificare a bazei de impunere, să facă obiectul inspecţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter