Economie

ONG-urile cer facilităţi fiscale pentru filantropi

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/19/06-filantropie.jpg" border="0" align="right" />Anumite modificări ale Codului Fiscal ar putea stimula creşterea valorii donaţiilor pentru cauzele sociale sau civice. </strong>

Adăugarea de noi prevederi la Codul Fiscal ar stimula creşterea valorii donaţiilor pentru cauzele sociale sau civice, potrivit iniţiatorilor proiectului “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală”.

Iniţiativa a fost prezentată ieri, într-o dezbatere publică, la Cluj-Napoca, de către reprezentanţii Centrului Raţiu pentru Democraţie, Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare şi United Way România.
ONG-urile cer ca donatorii persoane fizice să fie scutiţi de impozit pentru sumele pe care le dăruiesc cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor anual, cei care donează mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 de euro) să fie scutiţi de impozit pentru sumele donate, în limita a 10% din venitul lor annual, iar companiile să poată dona 0,6% din cifra de afaceri, faţă de 0,3%, cât pot acum.
Cadrul legal actual prevede direcţionarea a 2% din impozitul datorat, deducerea a 5% din baza impozabilă a veniturilor obţinute din activităţi independente pentru persoanele fizice  şi deducerea sponsorizărilor în limita a 0.3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.
„Spre deosebire de direcţonarea a 2% din impozitul pe venit, unde toată povara e suportată din bugetul de stat, noile prevederi împart efortul de donaţie între contribuabil şi stat prin deducerea bazei impozabile”, explică Cătălin Gheorghe, reprezentantul Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare.

Românii, la fel de filantropi ca şi celelalte naţiuni

„Am observat că există diferenţe foarte mari între contribuţiile donatoriilor din ţări care oferă facilităţi fiscale şi cei care nu oferă. Românii sunt generoşi, dar ar dona mai mult dacă statul ar susţine donaţia, singura diferenţă între noi şi americani sau elveţieni spre exemplu este cât donăm”, a subliniat Marina Boeriu, membră United Way România, în cadrul întâlnirii.

Donarea a 2% din impozitul pe venit a intrat în declin

Dacă anul trecut judeţul nostru se situa pe primul loc în ţară după sumele virate către entităţile nonprofit ca urmare a redirecţionării a 2% din impozitul anual, anul acesta s-au contabilizat, cu puţin timp înaintea expirării termenului limită de depunere, cu 72% mai puţine cereri. Practic, doar aproximativ 6% dintre angajaţii clujeni au decis să contribuie la sprijinirea acţiunilor organizaţiilor nonguvernamentale.
Scăderea e cauzată de înrăutăţirea situaţiei economice, potrivit reprezentantului Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare. „Deşi nu îi afecta în vreun fel, cele două procente scăzându-se din impozit, oamenii au avut impresia că este un efort în plus pentru ei, efort pe care nu şi-l mai pot permite din cauza diminuării salariilor şi a creşterii şomajului”, explică Cătălin Gheorghe.


Ultimele Stiri
abonare newsletter