Economie

Şomerii clujeni au intrat în vacanţă

<p /><strong><img src="documente/stories/asigurari.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aplicaţiile pentru job-uri nu mai curg cu sutele pe site-urile specializate.</strong>

Dacă acum o lună site-urile de recrutare de personal înregistrau sute de aplicaţii pentru job-uri din Cluj-Napoca, acum, majoritate ofertelor de muncă nu contabilizează câteva zeci de CV-uri.
Boom-ul de cerere a fost alimentat de fluxul de studenţi şi absolvenţi de masterat sau facultate a căror şedere în oraş era condiţionată de angajare. Odată ce au văzut că nu au şanse să-şi găsească un loc de muncă, majoritatea tinerilor au abandonat căutarea fiind nevoiţi să se întorcă în localităţile de reşedinţă sub oblăduirea părinţilor.
Pentru unii mai norocoşi demersul a dat, însă, rezultate.
„Mi-am dorit foarte mult să-mi găsesc un loc de muncă pentru a rămâne în Cluj pe perioada verii. Dacă nu mă angajam nu aveam cum să plătesc regia la cămin şi să am bani de cheltuială. Părinţii au vrut să mă întorc acasă şi nu au fost de acord să-mi dea bani să pierd timpul aici până în toamnă. Din fericire am reuşit să mă angajez ca promoter şi să rămân în Cluj”, mărturiseşte Florina C., absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării, care va începe cursurile unui program de masterat în toamnă.

Au rămas primele la aplicaţii

Chiar dacă numărul CV-urilor depuse s-a redus simţitor, job-urile locale pentru care se cere experienţă sub 3 ani sunt în continuate cele care adună cele mai multe aplicaţii. Astfel, un post de „Sales assistant” a adunat peste 50 de CV-uri în prima zi de la postare pe portalul BestJobs. Lista scurtă de cerinţe, precum şi accesibilitatea acestora face ca profilului cerut de companie să îi corespundă un număr ridicat de şomeri. Printre cerinţe sunt enumerate: experienţă într-un post similar de minim 2 ani (constituie un avantaj); cunoaşterea limbii engleze – fluent; persoană organizată, dinamică şi eficientă; bune abilităţi de utilizare a computerului şi pachetului Microsoft Office; excelente abilităţi de organizare şi planificare; foarte bune abilităţi de comunicare, cooperare şi muncă în echipă; atenţie la detalii.
Odată cu „specializarea cerinţelor” scade şi numărul celor care îşi încearcă norocul la angajare. Aşa se face că, spre exemplu, pentru postul de medic specialist laborator bacteriologie nu a fost depus niciun CV. În aceeaşi situaţie se află şi oferta de educatoare  de limba germană. Anunţul – „angajăm persoană tânără, doritoare să lucreze într-un mediu plăcut, în care sa poată să transmită informaţii, să educe din punct de vedere socio-emoţional şi cultural, să aibă răbdare cu copiii” – a rămas astfel fără feed-back de la şomeri.

Şomajul, în oglindă cu 2011

Rata şomajului în formă ajustată sezonier, în iunie, a fost estimată la 7,6%, fiind cu 0,1 puncte procentuale mai mică faţă de cea din luna anterioară şi în creştere cu doar 0,2% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2011, informează Institutul Naţional de Statistică, printr-un comunicat remis ieri.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie 2012 este de 735.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (744.000) şi în creştere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (725.000).
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 2,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,4% în cazul celor de sex feminin).


Ultimele Stiri
abonare newsletter