Economie

România trebuie să returneze peste 50% din fondurile POS DRU

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/25/05-posdru4.jpg" border="0" align="left" />Alte trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, presuspendate de Comisia Euroepană.</strong>




În urma neregulilor constatate în derularea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeană a hotărât returnarea a 175 de milioane de euro, adică, a peste 50% din întreaga din sumă accesată în perioada 2007-2012, informază Mediafax.

Informaţia vine de la premierul Victor Ponta, care a declarat în urma unei discuţii avute miercuri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regională că rezultatele care vor fi anunţate de Comisia Europeană în urma verificării modului de derulare a mai multor programe cu finanţare comunitară, nu sunt deloc pozitive.
„Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate, care nu sunt îmbucurătoare, pentru ce s-a derulat între 2009-2011, iar soluţia, alături de măsurile care s-au luat deja pentru îmbunătăţirea sistemului de accesare, va fi din partea României de acceptare a unor corecţii financiare pe care, odată ce le considerăm din partea română ca fiind acceptabile, putem să ajungem la deblocarea efectivă a programelor", a spus Ponta. Pentru programul POSDRU, de exemplu, corecţia financiară va reprezenta o sumă totală de 175 milioane euro, care va fi suportată din buget. De notat că, potrivit datelor centralizate de Ministerul Afacerilor Europene, suma totală accesată până în prezent  în cadrul POS DRU este de 268,84 de milioane de euro. Rezultă, ca peste 50 la sută din aceşti bani vor trebui returnaţi. Ponta a precizat, însă, că sumele reprezentând corecţii financiare nu vor fi pierdute, ci pot fi realocate pentru alte programe”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
POS DRU a fost unul dintre programele care „au prins” în regiune. Valoarea totală a proiectelor cofinanţate din Fondul Social European  prin POSDRU Nord-Vest, depăşeşte 700 de mil de lei, potrivit datelor furnizate de OIR POSDRU Nord-Vest, la solicitarea Monitorul de Cluj. Conform aceleaşi surse, la nivelul regiunii Nord-Vest s-au încheiat 154 de contracte de finanţare, dintre care 54 sunt deja finalizate, iar 100 se află în implementare.

Încă trei lovituri sub centură

Comisia Europeană a informat, ieri, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.
„Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, precizează sursa citată.
Vă reamintim că programul „Creşterea competitivităţii economice” a generat un interes crescut pe paln local, judeţul nostru aflându-se pe poziţia a doua după Bucureşti ca valoare a proiectelor. IMM-urile locale au depus, din 2008 până la mijlocul lui 2012, în cadrul primei axe a programului proiecte în valoare de peste 490 de milioane de lei, doar anul acesta înregistrându-se peste 70 de contracte semnate în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei.

ADR N-V dă vina pe legislaţie

Diferenţele dintre legislaţia europeană şi cea naţională, precum şi nechibzuinţa cu care s-au efectuat achiziţiile de către administraţiile locale sunt principalele două motive invocate de directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională, care joacă rolul de organism intermediar pentru implementarea programului „Regional”. „Posibilitatea acestei pre-suspendări exista încă din vara acestui an, mai precis de la comunicarea din luna iunie, către Comisia Europeană, a raportului Autorităţii de Audit, care releva persistenţa problemelor în ceea ce priveşte achiziţiile publice efectuate de administraţiile publice locale[...] Programul Operaţional Regional nu poate să fie complet ferit de influenţele care pot să apară dinafara sistemului de management şi control, în condiţiile în care s-a constatat că peste 70% dintre nereguli s-au datorat diferenţelor de interpretare între legislaţia românească şi cea europeană”, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, Claudiu Coşier.
Agenţia s-a confruntat recent cu probleme interne de răsunet, după ce contabila instituţiei a reuşit să sustragă 1,8 milioane de lei şi să ţină ascunse neregurile timp de un an şi jumătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter