Economie
FOTO - Şomerii de la Mechel vor face clăpari la fabrica deschisă prin fonduri UE
Întreprinderea socială de la Câmpia Turzii va produce clăpari pentru un furnizor al brandului Salomon, a anunţat astăzi Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia unui eveniment dedicat selecţiei personalului pentru noua fabrică.
„În urma probelor de astăzi, de testare a aptitudinilor manuale şi interviu cu cei de la ChimSport Orăştie (n.r. – producătorul de componente din plastic pentru echipamente sportive care îi va angaja pe cei cuprinşi în proiectul întreprinderii sociale) vor fi selectaţi primii 180 de angajaţi ai întreprinderii sociale. Primii 100 vor beneficia până la sfârşitul anului de un stagiu de practică la Plastor S.A. din Oradea, un alt furnizor al brandului de articole sportive Salomon, iar ceilalţi 80 la începutul anului viitor. Cursurile, transportul, cazarea şi mâncarea se vor fi suportate prin bani din proiect, iar pregătirea va dura între o săptămână şi trei săptămâni, în funcţie de poziţia pentru care se face trainingul – operatori direcţi, cadre, tehnologi”, a declarat Don.
Şomerii, nevoiţi să treacă la lucruri de fineţe
Procesul de producţie este unul complex, potrivit directorului executiv al firmei orădene, Gavril Milaş, iar viitorii angajaţi au nevoie de aptitudini manuale deosebite.
„Pare un lucru relativ simplu (n.r. – procesul de producţie), dar nu e aşa. E foarte importantă îndemânarea. Vorbim despre un produs complex, pentru realizarea căruia se cos materiale de densităţi diferite, cu o logistică importantă – într-un asemenea produs intră zeci de componente”, a explicat Milaş.
Până şi cei selectaţi rămân câteva luni descoperiţi financiar
Oamenii sunt nemulţumiţi că lucururile nu se mişcă mai repede.
„Nouă ni se termină şomajul în septembrie. Nimeni nu se gândeşte cum o să ne descurcăm cu banii până începem să fim plătiţi”, a declarat la eveniment unul dintre foştii angajaţi Mechel.
În replică Daniel Don spune că şomerii vor primi câte 100 de euro pentru participarea la selecţia de azi, desfăşurată la Cluj Arena şi încă 200 de euro pentru participarea la training, sume echivalente cu trei indemnizaţii de şomaj.
Începerea activităţii şi deschiderea primei linii de producţie, din cele trei proiectate, va avea loc la începutul lui ianuarie, moment în care vor începe să fie şi plătită „prima tranşă” de angajaţi.
ChimSport, acuzată în trecut că dă „salarii de mizerie”
În 2011 mai bine de 100 de angajaţi ai întreprinderii au întrerupt lucrul pentru câteva zile, nemultumiţi de lefurile mici pe care le primesc. Conducerea ChimSport Oraştie ar fi refuzat timp de aproape un an negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM).
„Lucrez de peste 11 ani în această fabrică şi sunt plătit cu 860 de lei. De trei ani, la ChimSport nu a existat nicio majorare a salariilor. Dacă vor să ne dea afară este treaba lor. Noi nu întrerupem protestele până nu ne vom negocia CCM. Nu mai vrem să muncim pe salarii de mizerie”, declara atunci unul dintre protestatari pentru ziare.com.
S-a găsit şi terenul pentru fabrică
Autorităţile judeţene au renunţat la ideea constituirii întreprinderii în vechile hale ale combinatului de sârmă.
„Întreprinderea socială va fi situată pe un teren de 4500 de mp în zona Cîmpia Turzii. Am făcut deja înţelegerea pentru teren şi pentru hala, luni urmează să semnăm contractul. Nu vreau să dau mai multe detalii pentru că ar putea creşte preţul”, a declarat directorul AJOFM Cluj.
Angajaţii, pe viitor şi proprietari ai fabricii
După încheierea celor doi ani de implementare a proiectului şi a încă doi ani de sustenabilitate, angajaţii vor deveni asociaţi ai fabricii.
„După patru ani întreprinderea va fi a oamenilor. Practic fiecare va deţine o parte în valaore de 15.000 de euro din societatea a cărei valoare totală va fi de 3,7 milioane de euro. Cred că asta îi va responsabiliza pe oameni. Ei vor putea decide atunci dacă doresc continuarea colaborării cu ChimSport sau nu”, a explicat Don.